2010. július 9.

Fejlesztések a kórházban

Visszaadni e nagyon szép ágazat társadalmi presztízsét

A Dr. Bugyi István Kórház Semmelweis–napi ünnepségén dr. Baráth Lajos megbízott igazgató köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kitért arra, hogy az egészségügyi intézmény elindult egy olyan pályán, amely hosszú távon a stabilizációt jelentheti és ha a fenntartó Csongrád Megyei Közgyűlés támogatásával megvalósítja a jövőkép-programot, akkor jövője is lesz az intézménynek, úgy, hogy közben megtartja súlyponti jellegét.

A főigazgató kiemelte: – Az intézmény jelenlegi helyzetére meghatározó módon kihatással vannak az egészségügyet az elmúlt időszakban érintő változások, a gazdasági világválság, a rossz kormányzati döntések, a nem megfelelő mértékű finanszírozás, és az egészségügyből történő forráskivonás. Nehéz pénzügyi helyzet közepette végezzük a gyógyítást, a fizetési kötelezettségünknek átütemezéssel tudunk eleget tenni. Lehet, hogy mindez nem elég és a fenntartó megye segítségére is szükségünk lesz, de már látszanak a pozitív jelek – mondta a főigazgató, majd számadatokat is közölt: az intézkedési terv eredményeként a fedezethiány csökkenő volumenű, a tervezett 174 millió helyett 76 millió forint. Csökkenő bevételek mellett – a tervezett 803 millió helyett 683 millió forint – nem növekedtek a kórház kiadásai, hanem 950 millióról 870 millióra csökkentek.

A főigazgató a továbbiakban szólt arról, hogy elavulttá váltak az épületek, korszerűtlenné az eszközök, és a megélhetéshez képest egyre alacsonyabbak a munkabérek. Nehéz körülmények között kell dolgoznia minden orvosnak és szakdolgozónak. Közös erővel azon munkálkodnak, hogy az intézménynek legyen jövőképe. A jövőkép-program keretében 4 milliárd 800 millió forintos beruházás valósulna meg. Elindultak azon az úton, melyben prioritást élvez a fejlesztés, s ezáltal a jobb munkalehetőség biztosítása. Pályázatokkal, köztük az SBO és a műtéti tömb pályázattal tesznek lépéseket az intézmény modernizációjáért.

Mindez része annak a már elkezdett reorganizációs programnak, melyben várhatóan lehetőség nyílik a nem kellően hatékony pavilonrendszer megszüntetésére, a műszerek korszerűsítésére, a már beindított humánerőforrás program folytatására és a több mint tíz év alatt kialakult adósságállomány felszámolására.

– A kórház jövőkép-programjában kiemelt helyen szerepel a humánerőforrás kérdése, hiszen mindannyian tudjuk, hogy nem bérelvonásokkal, hanem a folyamatok optimalizálásával és a működési költségek hatékony szervezésével tudunk elindulni a versenyképesség felé haladó úton, mely csak akkor működhet jól, ha figyelmet fordítunk a kórház működésének szerves részét alkotó, és azt előmozdító kollégákra. Dr. Baráth Lajos szerint szükség van arra, hogy országosan kidolgozzák, és minden intézményben érvényesüljön az egészségügyi dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését biztosító életpályamodell. Elkerülhetetlen, hogy az orvosi és ápolói hivatás társadalmi presztízsének helyreállítása megtörténjék és ez az elismerés megmutatkozzon a hónapok végén a fizetésekben is.

– Hogy mindezen változtatni tudjunk, vallom, hogy szükség van a Nemzeti Egészségügyi Stratégiára, melyhez kapcsolódik az "egészségügyi intézmények reorganizációs programja". Ennek keretében érvényesíteni lehetne az egészségügy multiplikatív hatását a gazdaságra, konszolidálni lehetne az egészségügyi ágazatot, és ki lehetne dolgozni az egészségügyiek anyagi, erkölcsi megbecsülését az életpálya program megalkotásával, visszaadva e nagyon szép ágazat társadalmi presztízsét. Ennek eredményeként ismét vonzó munka lenne az ápolói, az orvosi és egyéb egészségügyi munkakör.

L. J.