2010. július 9.

Nyári munkák az intézményekben

Az óvodák, az iskolák életében a nyári szünet kezdetével nem került lakat az intézmények kapujára, gyermekzsivaj helyett munkazaj veri fel az intézmények csendjét. Felújítások, karbantartások sorát végzik a dolgozók az épületeken.

Kezdjük mindjárt a bölcsődével. Épületét fel kellett szabadítani, mert egy nagy DAOP pályázat keretében megújul az intézmény, emiatt a kis lakók átköltöztek a Klauzál utcai óvodába. A körforgásban az óvodások a Kossuth utcai intézményben kaptak helyet. Eredetileg úgy tervezték, hogy december végéig lesznek a gyerekek áthelyezve, ám közben a Klauzál utcai óvoda a DAOP I. fordulós pályázat a második fordulóra való részvételt nyert. A pályázat kidolgozása december végére megtörténik, és ha minden jól megy, akkor januárban vagy februárban megkezdődhetnek a felújítási munkálatok. A gyerekek egy megújult óvodába költöznek vissza tanévnyitásra. Ott négy csoportszobával bővül majd az épület, hozzá tartozó szociális helyiségekkel, tornaszobával – tájékoztatta lapunkat Szabics Aranka, a polgármesteri hivatal művelődési irodájának gazdasági felügyelője.

Átadásra került az Árpád Utcai Tagóvoda, ezért a Kossuth Utcai Óvodából a gyerekek visszaköltöztek, de a Farkas Antal Utcai Tagóvodából is átköltöztek a gyerekek az új épületbe, mert a régi épületben tisztasági festést, lambériázást, parkettázást kell végrehajtani. A többi óvodában is folyamatosan végzik a tisztasági festéseket.

A legnagyobb munka jelenleg a Klauzál Gábor Általános Iskolában zajlik, ahol teljes körű felújítást végeznek. A tervek szerint augusztus 30-án délután 5 órakor tartják a tanévnyitó ünnepséget, akkor lesz az intézmény ünnepélyes átadása is. A Petőfi Sándor Általános Iskolában tisztasági festést, a tornaterem linóleum padlójának a cseréjét végezték el a munkások. A Norvég pályázat keretében – az ügyben most folyik a közbeszerzési eljárás – szeptember közepén kezdik meg a nyílászárók cseréjét, az épület hőszigetelésének munkálatait a Petőfi Sándor Általános Iskolában, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban és a Szent Anna Utcai Tagóvodában. Ezekben az intézményekben szintén a Norvég pályázat keretében a fűtéskorszerűsítést augusztus végére befejezik. A Terney Béla Kollégiumban lakószobák festése, különböző berendezések javítása a feladat, az Egységes Pedagógiai Szakszolgálatnál szintén festési munkálatok történnek.

Nagyobb felújítási munkálatok voltak a Gondozási Központban, ahol – pályázat keretében – minden épület megújult. A Hajléktalan Segítő Központban már áprilisban befejeződött a szintén nagyobb horderejű felújítás. A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban és a Központi Gyermekélelmezési Konyhán garanciális javítások történnek. A Szentesi Családsegítő Központ összes intézményében szintén DAOP- és Norvég pályázat keretében folyik a felújítás.

Ugyancsak pályázati forrásból – a világításkorszerűsítés és energetikai programban – az összes intézményben lecserélik a lámpatesteket, az égőket. Ehhez kapcsolódik az elektromos szabványossági felújítások elvégzése.

A Klauzál iskolában is folyik a munkaEz az, ami nem pályázatból megy, az önkormányzat külső vállalakozóval dolgoztat. A Deák Ferenc Általános Iskolában az ereszcsatorna felújítása, a Kossuth Utcai Tagóvodában a villámvédelmi hálózat kiépítése készült el. A Rákóczi Utcai Óvoda tálalókonyhával lett gazdagabb, ehhez kapcsolódik még önkormányzati pénzből a csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása, és az épület homlokzatának felújítása külső vállalkozóval. Ugyanott az udvari térburkolat javítását a Városellátó Intézmény emberei végzik.

A tisztasági festéssel, javításokkal egy – közcélú foglalkoztatottakból kialakított – városi karbantartó brigádot bíztak meg. Ezek a munkálatok augusztus végére elkészülnek, nem fogják zavarni majd a tanévkezdést.

Ami pedig az anyagiakat illeti, Szabics Aranka elmondása szerint ilyen volumenű felújítás, amit pályázatokból sikerült elvégezni, mostanában nem volt. Az intézmények esetében sem kevesebb a karbantartásokra fordított összeg a tavalyinál, csak annyi könnyebbséget jelent, hogy a munkálatokat a városi karbantartó brigád végzi, illetve az intézményeknél a közcélú foglalkoztatottak, így csak anyagköltséggel kell számolni.

A felújítási és karbantartási munkákon túl tegyünk említést a közoktatási intézmények pedagóguslétszámáról is. Kovács Zsuzsától, a Polgármesteri Hivatal oktatási- és sportreferensétől megtudtuk, hogy a Központi Óvoda változatlan létszámmal kezdi meg a szeptemberi nevelési évet. A képviselő-testület a Rákóczi Utcai Óvodában továbbra is engedélyezi a nyolcadik csoporthoz szükséges 2 fő óvodapedagógus, 1 fő dajka álláshelyet. Ez év augusztus 1-jétől a nagytőkei óvoda a Kertvárosi Óvoda Tagóvodájaként működik tovább. Szeptember 1-jével a Köztársaság Utcai Tagóvodában engedélyezi az ötödik csoport indítását, és ehhez 2 fő óvodapedagógus és 1 fő dajka álláshely fejlesztését. Az általános iskolákban két dolog van, ami befolyásolja a pedagógus létszámot. Egyrészt a beiratkozott tanulók alapján az indítandó elsős osztályok száma, valamint a legutóbbi testületi ülésen elfogadott mindennapos testnevelés bevezetése. Mindezek alapján a 2010/2011-es tanévben a Deák Ferenc Általános Iskolában és a Klauzál Gábor Általános Iskolában 1 fő pedagógus álláshely megszüntetése szükséges. Utóbbi intézményben a mindennapos testneveléssel kapcsolatos óratöbbletet túlórában látják el. A Koszta József Általános Iskolában a mindennapos testnevelés bevezetésével 1 fő pedagógus álláshely fejlesztés szükséges, a fennmaradó órát pedig túlórában látják el. A Petőfi Sándor Általános Iskolában a mindennapos testneveléssel kapcsolatos óratöbbletet túlórában látják el, egyéb létszámváltozás nem érinti az intézményt.

Lovas József