2010. április 30.

Megszólal az igazgató

Kemény vita alakult ki a képviselő-testület április 27-i rendkívüli ülésén a tanévben indítható általános iskolai elsős osztályok számának meghatározásáról. A téma egyik "szenvedő alanya" Szemerédi András, a Koszta József Általános Iskola igazgatója volt. Vele beszélgetünk.

- Természetesen örülök annak, hogy nem kell 2 túlzsúfolt osztályban tanulniuk leendő elsőseinknek, s nem járnak úgy, mint a mostani másodikosaink, akiket az első tanév után kellett 3 osztályra bontanunk - mondja.

- Mit szól ahhoz, hogy a képviselő-testület egyes tagjai önt teszik felelőssé a beiratkozottak nagy számáért?

- Nekem mindenkit be kell írnom a naplóba, aki jelentkezett. A körzetesek egy része gyakran csak az utolsó nap jön. Idén az úgymond "létszám feletti"-nek tekinthető utolsó nyolc tanulóból 6 körzetes volt, tehát nem tehettem meg, hogy nem írom be őket. A naplóba való beírás azonban nem jelenti automatikusan a tanulói jogviszony létrejöttét. Az osztályok számának megállapítása viszont a képviselő-testület dolga a pontos létszámadatok birtokában, legalábbis a februárban általuk meghozott határozat 6. pontja ezt mondja. Tanulói jogviszonyt csak ezek után létesítünk.

- Miért mindig a Kosztánál jelentkeznek ezek a problémák?

- Meglátásom szerint az összes önkormányzati általános iskolát érinti a probléma, hiszen tudjuk, a gyereklétszám csökken, ám népszerűsége miatt évek óta a Kosztán szokás elverni a port. Elődöm, Almási Jánosné 2008 nyarán odáig jutott, hogy különböző állásfoglalásokat gyűjtött be azt bizonyítandó, hogy mindent szabályszerűen végzett el a beiratkozáskor.

- Mit tartalmaz még az említett határozat?

- A képviselő-testület az önkormányzati fenntartású általános iskolákban legalább 1-1 elsős osztály indítását tartja indokoltnak. Azon felül a közoktatási törvény 3. sz. mellékletének 7. pontját, amely kimondja: "az iskolai osztályra megállapított maximális létszám legfeljebb húsz százalékkal léphető át a tanítási év indításánál, ha az iskolában az adott évfolyamon legfeljebb két iskolai osztály indul" megtoldották azzal a kitétellel, hogy a maximális 26 fős osztálylétszámot ebben az esetben is csak akkor lehet átlépni, ha minden gyerek körzetes. Mellékesen jegyzem meg, hogy a mi esetünkben ez fizikailag is lehetetlen, hiszen nincs is a körzetünkben 52 iskolába menő gyerek.

- Ezek szerint betartotta az önkormányzat határozatát?

- Meggyőződésem, hogy senkinek sincs az intézményvezetői poszton helye, aki nem tartja be a fenntartója által hozott határozatokat. Ha kiderülne, hogy én hibáztam, természetesen lemondanék.

(lovas)