XLII. évfolyam 17. szám

2010. április 30.

Megújult a szökőkút

Kívül-belül megújulva, megszépülve fogadja a Kossuth téri szökőkút a feléje sétálókat a hétvégétől. Mint a helybeliek már megszokhatták, április 30-án beindítják a városi díszkutakat, csatlakozva a Kurcán már működő vízsugarakhoz.

A Kossuth tér egyik látványosságán az évek során foghíjassá vált a csempeborítás. A műszaki rendszere is túl bonyolult volt, sok hibalehetőséget hordozott magában, tudtuk meg Balogh Györgyitől. A városellátó intézmény műszaki vezetője elmondta: az összesen 3 millió forintból megvalósuló felújítás során a medencék belül új burkolást kaptak, a műkőpárkányt újracsiszolták, s a gépházban is végeztek átalakításokat az intézmény munkatársai, hogy egyszerűbb és biztonságosabb legyen. Beépítettek egy vegyszeradagolót, amivel tovább lehet tiszta a víz. Hozzá kell tenni, sajnos a lakosok nem vigyáztak kellően a szökőkútra, mosakodás, kutyafürdetés is előfordult, és ki kellett írni azt is, hogy a kút vize ivásra nem alkalmas.

Újdonság várható a vízképben is: variálható lesz ugyanis a vízmozgás.

D. J.

2010. április 30.

Középiskolai ballagás

Április 30-án, pénteken és május 1-jén, szombaton a szentesi középiskolákban több mint hatszáz diák vett búcsút az alma matertől és társaiktól. A végzősöket iskolatársak, barátok, családtagok, ismerősök kísérték. A Horváth Mihály Gimnáziumban 156, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában 99, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában 196, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában 73, a Bartha János Kertészeti Szakképzőben 80 diák vette vállára a tarisznyát.

A május 3-án kezdődő érettségi vizsgához és további életükhöz kaptak biztatást útravalóul igazgatóiktól a diákok városszerte.

2010. április 30.

Útavatás május 4-én

Önkormányzati és pályázati forrás felhasználásával készült el a napokban a szegvári út burkolat megerősítése. Az út ünnepélyes átadására május 4-én, kedden 10 órakor kerül sor. Az érdeklődőket a szegvári út és a berekháti fénysorompó torkolatánál várják.

2010. április 30.

Harmadikok az Eb-n

A László Csaba-Mikes Anna páros - a győztes dán és a hazai pálya előnyét élvező moldávok mögött - bronzérmet szerzett a tíz-tánc Európa-bajnokságon a moldáviai Kisinyovban. A Szilver TSE párosa ezzel megismételte a 2009-es eredményét, hiszen a többszörös magyar bajnok kettős a tavalyi szombathelyi kontinenstornán is harmadik lett.

2010. április 30.

Harc az iskolákért

A történet ott kezdődött, hogy a képviselő-testület korábban döntött arról az óvodákban és az iskolákban hány tanulócsoport indítását engedélyezi. Április 26-án, hétfőn a Klauzál Gábor Általános Iskolában 7 szülő jelezte, illetve arra kérte az iskola igazgatóját, engedélyezze, hogy az eddig az első osztályban tanulmányokat folytató gyermeke ne kerüljön második osztályba.

2010. április 30.

A keresztelés szokásvilága Szentesen

Az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó szokások között kitüntetett hely illeti meg a keresztelést, amelynek révén az újszülöttet az egyház, a család, a falusi vagy a mezővárosi közösség szimbolikusan tagjai közé fogadta. A keresztelő előkészületeinek fontosabb mozzanatai között a keresztnévadást, a koma- illetve keresztszülő-választást és a rituáléra való közvetlen felkészülést tarthatjuk számon. Fontos szempontnak számított, hogy a szertartás minél hamarabb megtörténjen, nehogy a gyermek kereszteletlenül haljon meg.

2010. április 30.

A Nemzeti Szalon kiállítása Szentesen

Száz éve: Kortárs festők és szobrászok alkotásai a megyeházán

Hegedűs László: Bem Szászvárosnál1894-ben Budapesten megalakult a Nemzeti Szalon, a magyar képzőművészek és műpártolók egyesülete. Célul tűzte ki a magyar képzőművészet erkölcsi, anyagi és kulturális fölkarolását, továbbá azt, hogy a művészek és a közönség közti érintkezést élénkebbé tegye. Ennek érdekében a fővárosban nyitottak egy galériát, ahol rendszeressé váltak a kortárs képzőművészek kiállításai. Idővel bővítették a kört, és rendeztek vidéki kiállításokat is.

2010. április 30.

Elfeledett mázas kerámiák

A szentesi mázas kerámia múltja előtt tiszteleg a Koszta József Múzeumban nyílt legújabb időszaki tárlat. Butellák, szilkék, tányérok címmel Mód László néprajzkutató rendezte a helybeli, köztük ritkaságszámba menő edényeket felvonultató kiállítást.

Városunkat a néprajzi kutatás elsősorban feketekerámia-központként tartja számon, annak ellenére, hogy mázatlan és mázas edények is készültek itt.

2010. április 30.

Fock Jenő miniszterelnök látogatása

Évfordulónaptár - 2010.

210 éve, 1800. ápr. 24-én Kiss Bálint református lelkész feleségül vette Veresegyházi Pál és Szoboszlai Julianna leányát, Évát, akitől hat gyermeke született. (Csak három fiú élte meg a felnőttkort: Bálint, Ferenc és Pál.)

90 éve, 1920. ápr. 24-én megalakult Szentes második római katolikus plébániája, amelyet Jézus Szent Szívéről kereszteltek el. A Felsőpárton felállított új parókia első plébánosává Nitsch Arthur korábbi adminisztrátort nevezték ki. (Az új plébánia 1925-1932 között szüneteltette működését.)

2010. április 30.

Négymilliárd a kórházra

Elkezdődött a sürgősségi betegellátás fejlesztése

Mintegy 530 millió forintos fejlesztés kezdődik a Dr. Bugyi István Kórházban. Az új sürgősségi betegellátó osztály költségeit európai uniós (TIOP) pályázat és a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat finanszírozza. Az új SBO elengedhetetlen feltétele a 3,6 milliárd forintos műtőblokk megépítésének. A támogatási szerződést április 27-én ünnepélyes keretek között írták alá az egészségügyi intézményben.

2010. április 30.

A díszbokrok és a fák ültetése

Tavaszi teendők a kertben

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke a kertek művelési feladatai közül most a dísz- vagy pihenőkertek, a díszbokrok, fák telepítésével és kezelésével kapcsolatban ad tanácsot.

Egy dísz- vagy pihenőkert kialakításánál az első lépés a tervezés. Lényeges a pázsit telepítése előtt eldönteni, hogy hova, milyen növényeket ültetünk, milyen kerti bútorokat, játékokat, homokozót, foci- vagy kosárlabdapályát, tűzrakó helyet építünk. Építhetünk sziklakerteket, de használhatunk farönköket kerti bútorként vagy virágtartóként.

2010. április 30.

Több a közcélú foglalkoztatott

Sikeres pályázat révén a közelmúltban két fő, egyéves foglalkoztatására 3 millió forintot nyert az önkormányzat. Az egyik személy a felújító brigádot, a másik a parkgondozókat és fametszőket irányítja és hangolja össze feladataikat. A munkakör többek között szervezést és adminisztrációt igényel. Az önkormányzat már évek óta részt vesz a közcélú munkaprogramban, az elmúlt évtől emelt létszámban dolgoznak ennek keretében a munkavállalók.

2010. április 30.

Fogadónap

Május 6-án, csütörtökön 9-11 óra között Szirbik Imre polgármester fogadónapot tart a városházán. A város vezetője hivatali helyiségében fogadja az ügyeiket intéző lakosságot.

2010. április 30.

Nagymamák tavasza!

Kedves Nagymamák! Május 8-án, szombaton 8 óra után virágültetésre hívják és várják Önöket! A hagyományoknak megfelelően ebben az évben nyolc helyen tízezer virágpalántát osztanak szét a kertbarátok és a nyugdíjasklub tagjainak a segítségével az önkormányzat munkatársai. Kérjük, ültessék el házuk elé vagy erkélyükre, és az unokákkal együtt ápolják, neveljék, locsolják mindnyájunk örömére.

A Salvia, Bársonyka, Petúnia, Pistike palánták átvehetők a Damjanich János és a Deák Ferenc Általános Iskolában, a Vásárhelyi úti óvodában, a Klauzál Gábor, a Petőfi Sándor, a Koszta József, a Szent Erzsébet, a Kiss Bálint iskolában valamint Ollai Istvánné képviselőnél a Mentő u. 32. sz. alatt.

2010. április 30.

Mi az a rekultiváció?

A hazai jogszabályok előírásainak megfelelően a megtelt, bezárt hulladéklerakókat rekultiválni kell. A DAREH Társulás két párhuzamosan futó projektet menedzsel ezen feladatok elvégzésére, melynek eredményeként kb. 80 hulladéklerakó rekultivációja valósulhat meg.

A rekultiváció azon munkálatok összességét jelenti, melyeket annak érdekében végzünk el, hogy a lerakó, illetve annak területe újra alkalmassá váljon szabadidős, ipari, erdő-, illetve mezőgazdasági hasznosításra.

2010. április 30.

Elkészültek az új buszmegállók

Az elmúlt időszakban szemtanúi lehettünk annak a lázas munkának, amely a városban az új buszmegállók építése körül zajlott. A munkálatoknak vége, a műszaki átadás megtörtént. A polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodájának vezetője, Szilvássy Árpádné elmondta: egy, két évvel ezelőtti, "Szentes és kistérsége közlekedésfejlesztése" néven futó sikeres DAOP pályázaton nyert az önkormányzat 77 millió forintot. Ez a teljes beruházás 90 százaléka volt, az építést tavaly ősszel kezdték. A pályázati összegből megállókat, buszöblöket és -fordulókat alakítottak ki. Szentesen, Árpádhalmon, Derekegyházon és Cserebökényben összesen 35 létesítmény épült. A közbeszerzési pályázatot az Integrál Kft. nyerte, a kivitelezést is ők valósították meg. Az új, esztétikus buszvárók készen vannak, csupán a vitrineknek világítását kell még megoldani.

2010. április 30.

"Jöttem e világra"

Kozma Anita: Egy falat almaSzülés, születés, Anyák napja. Egymással összefüggő, elválaszthatatlan események, amelyeket az idén a családdá válás ünnepe, a Születés Hete fog össze május 3-7-ig.

Ennek keretében a Szentesi Fotókör "Jöttem e világra" címmel válogatott össze meghitt, egyedi, emberi pillanatokat.

A kiállítás megtekinthető a városi könyvtárban május 7-ig. A fotókör kiállító tagjai: Albert Béla, Bíró Albert, Hegedűs Tamás, Kis József, Kozma Anita, Králik Emese, Marton Ferenc, Nagy István, Pusztai Péter, Vajda Krisztina.

2010. április 30.

Anyám, édesanyám.

Csákó BalázsA hétvége a legtöbb családnál programokban bővelkedik, vannak, akik középiskolai ballagáson vesznek részt, a többség a színes majálisi forgatagban szórakozik majd. Vasárnap azonban félretesszük az összes teendőnket és köszöntjük az édesanyánkat. Arra kerestük a választ, hogyan ünnepeljük ezt a napot és, hogy milyen emlékeket idéz.

A negyedik osztályos Csákó Balázs elmondta, hogy náluk az anyák napját minden évben piknikezéssel töltik. A nővérével Enikővel, ajándékkal lepik meg az édesanyjukat, virágról is gondoskodnak.

2010. április 30.

Fúvós

Szentes Város Fúvószenekarának hangversenyére várják a közönséget május 16-án, vasárnap 16 órakor a református nagytemplomba. Műsoron szerepelnek többek között Mendelssohn, Hän-del, Bizet, Csajkovszkij művei. Közreműködnek Rácz József trombitán, Török Bence harsonán. Vezényel Mihály Béla.

2010. április 30.

Egyházzenei találkozó

A XVII. Egyházzenei Találkozó kórushangversenyét rendezik meg május 9-én, vasárnap 10 órakor a református nagytemplomban. Az évente tartandó találkozókon eddig több meghívott együttes vett részt, köztük erdélyi, szlovákiai, vajdasági magyar, valamint szlovén, német és holland kórusok. A nagytemplomi istentiszteleten közreműködik a székely-udvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar.

A 16 órakor kezdődő kórushangversenyen a Bárdos Lajos Vegyeskar mellett, más nagyszerű kórusokat is hallhat a közönség, a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskart, a tisza-földvári Pedagógus Női Kart, a marcali Calypso Kórust és Gödöllő Város Vegyeskarát.

Bevezetőt mond Kovách Péter református lelkipásztor.

A műsor változatosnak ígérkezik, gerincét a klaszszikus egyházi művek alkotják a reneszánsztól a 20. századig, de emellett több spiri-tualé is felcsendül.

2010. április 30.

Civilek a fókuszban

Az önkormányzat a helyi civil szervezetekkel együtt rendezi meg az V. Városi "Önkéntes" Civil-napot május 8-án, szombaton 9 órától a Művészetek Házában. Az egynapos térítésmentes programban szakmai témájú előadásokon kaphatnak információt az érdeklődők. A civil munkáról és a tevékenységhez szükséges anyagi és emberi erőforrások megszerzésének lehetőségéről, például a civil szervezetek számára felajánlható adó 1 százalékáról is.

Szirbik Imre polgármester megnyitója után bárki megnézheti a szervezetek paravánokra kihelyezett bemutatkozó anyagát, és sor kerül a tevékenységek szemléltetésére, művészeti bemutatókra is, a Szabadidős Sportklub és a Zöldág MSE előadásában. A program szervezésében és lebonyolításában a Civilpont, az Együtt Nagycsaládosok Egyesülete, a SZI-DÖK, és még sokan mások ajánlották fel segítségüket.

A civil-naphoz kapcsolódva az NCA Demokrácia- és Partnerségfejlesztő Kollégiumának támogatásával május 7-én, pénteken Regionális Ifjúsági Fórumot szervez a Civil Ifjúságsegítő Kerekasztal (CIK) a gólyásházban. Előadóként többek között dr. Vercseg Ilona az Add tovább - fiatalokkal a települések közösségéért mozgalom lehetőségeiről, valamint dr. Báló Mária a civilizációs ártalmakról és a megelőzés lehetőségeiről beszél. Ezt követően minden korosztálynak fórumot tartanak, ami tanulságos és ötletadó lehet.

2010. április 30.

Horgászparadicsom

Horgászvízzé alakította át az Antal-tavat Gődér Lajos szentesi vállalkozó. A korábban elhanyagolt, a tóval együtt közel 9 hektáros ingatlanon először a tereprendezést kellett elvégezni. Bekerítették a területet, kikotorták a kubikgödör medrét, mellé utat és tetszetős, nádtetős kiszolgáló-létesítményeket építettek. A haltelepítéssel is végeztek: a meglévő amur-, ponty-, süllő- és csukaállományhoz harcsa, ponty és busa került a tóba. Ma már újra fogad horgászokat az Antal-tó.

2010. április 30.

Úton a világhírnév felé

Mihály Gergely, Peralta Miguel és Bárkai "Ottó" LászlóA legtöbb kamasz átesik azon az életkori szakaszon, amikor zenekart akar alapítani. Az esetek döntő többségében az ügy elhal néhány, kölcsön gitárral végigügyetlenkedett garázspróba után. Az elenyésző kisebbség viszont komolyan gondolja és végigviszi az elképzeléseit. A '90-es években a Horváth Mihály Gimnázium köveit is koptatta néhány fiatal gyerek, akik talán még maguk sem hittek ilyen sikerekben, amikor megalapították az Angertea zenekart.

2010. április 30.

Őze Lajos

Hetvenöt éves lenne

Szentesen született, nagyon szegény családban. Alkalmi munkás apja hentesként kezdte, s uránbányászként fejezte be életét. Anyja a helyi állami gazdaságban volt szakácsnő, majd gyermeknevelő, cseléd, mindenes. Szülei válása után, tízévesen nevelőanyához került, aki verte, ekkor kezdett el dadogni. E hibája miatt sem játszótársai, sem barátai nem akadtak, a magányos gyerek az olvasásba menekült.

2010. április 30.

Megérett a Kazinczy-éremre

Igazi polihisztorra büszkék a tanárok és a diáktársak a Boros Sámuel szakközépiskolában Hornyik Anna Viola 12. C osztályos tanuló személyében. Fári Mónika magyartanár tanítványa a Kazinczy-szépkiejtési versenyen továbbjutott az országos megmérettetésre, melyet április 15-18. között Győrben rendeztek meg. Ezt a határon túli versenyzők miatt Kárpát-medencei döntőnek is nevezik. A szakközépiskolás kategóriát 60 diák képviselte, az első 10 kap Kazinczy-érmet. Közéjük sikerült Annának bekerülnie.

2010. április 30.

Veszprémi fotós kiállítása

Mátyus Károly: Vén cigányA Szentesi Fotókör május 3-tól a veszprémi Mátyus Károlynak biztosít kiállítási lehetőséget a Galéria Kávéházban.

Mátyus Károly a fotográfiával középiskolásként ismerkedett meg, autodidaktaként képezte magát. A hobbija a munkavégzésének is része; a Veszprémi Közúti Igazgatóságnál főfoglalkozása mellett a fotós státuszt is betölti. Tíz éve tagja a Bakony Fotóklubnak, a klubvezetői feladatokat is ellátja. Országos pályázatokon eddig kilenc első, hat második, négy harmadik díj, különdíj és közönségdíj minősíti a munkáját. Nemzetközi megmérettetésben négy alkalommal kilenc képét állították ki. Évek óta részt vesz a fotósszövetség, a MAFOSZ munkájában, melyben a 100 legeredményesebb alkotó közé, a FOTOP-100-as listára került. Tevékenysége elismeréseként a MAFOSZ Diplomás Fotóművésze címet kapta. Feladatának tartja a fotókultúra terjesztését és oktatását, melyért sokat áldoz a szabadidejéből.

Mátyus Károly alkotásai június 7-ig láthatóak a kávéház nyitvatartási idejében.

K. E.

2010. április 30.

Miért nincs repülőmodellező klub?

Sok gyerek álma, hogy saját kezűleg olyan szerkezetet készítsen, ami működik, repül, gurul vagy éppen úszik. Kezdetben papírból, fából készítenek kisebb-nagyobb járműveket majd később komolyabb szerkezeteket is építenek.

Kulik Mihály, korábban az autók karosszériáit javította. Most szabadidejét barátaival és a motoros repülőmodellekkel tölti. Ezeknek nagyon sok fajtája van; merev és forgószárnyas, robbanómotoros, vitorlázó, légcsavaros, vagy sugárhajtású, stb. Ő a vitorlázó-motoros modelleket szereti, azokkal foglalkozik.

2010. április 30.

Divat lett kosarazni a gyerekek körében

Szale és Marossy GyulaMarossy Gyula, a Szentesi Kosárlabda Klub elnöke örömmel számolt be arról, hogy a közel két éve beindított "kosárlabda projekt" lassan kinövi a gyerekcipőt, és egyre markánsabb képet mutat a helyi sport palettáján. A nemrégiben lezajlott nemzetközi kosárlabdatorna visszhangja megerősíti bennük azt a tudatot, hogy jó irányba haladnak.

Manapság a gyerekek több iskolában is azért jelentkeznek kosarazni, mert "divat" lett. Nagyon családias a hangulat, a szerb edző Aleksandar Preskar (Szale) nemcsak a kosárlabdához, de a gyerekekhez is ért.

2010. április 30.

A második Kinizsi-győzelem

Az utóbbi hetek szenvedései után végre nyert a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata a Kiskundorozsma ellen. A korábban átjáróháznak bizonyuló szentesi védelem ezúttal magabiztosan állt a lábán, mindössze egy gólt kapott az új játékos-edző, Vadász Béla csapata. Gránitznak és Tóth Lászlónak is sikerült bevenni az ellenfél kapuját, három ponthoz juttatva ezzel a Kinizsit. A megbízott edző, Nagy András szerint az akarat és a szív diadala volt a győzelem, amelyre már nagy szüksége volt a fiatal társaságnak. A játékosok sokat ütköztek a középpályán, felvették a harcot ellenfelükkel. Muszáj is volt, mert a vendégek irányították a játékot. Jó húzásnak bizonyult, hogy Gránitzot előrébb vezényelték a támadó szekcióba. Döntő volt az is, hogy a dorozsmai egyenlítő találatot követően nem zuhant össze a csapat, hanem győztes gólt tudott szerezni. A Kinizsi 2-1 arányban győzött. Ezen a hétvégén Balástyára utazik a csapat, a jelenleg kilencedik helyezett vendéglátók otthonába.

H. V.

2010. április 30.

Elrontott idényzáró

Idei utolsó bajnoki mérkőzésén fájdalmasan súlyos vereséget szenvedett a Legrand-MetalCom Szentes futsal-csapata a Ferencváros együttesétől. A 17-1-es kudarcra az sem lehet magyarázat, hogy az összecsapás végeredményétől függetlenül már sejteni lehetett, hogy a Szentes osztályozó nélkül bent marad az NB I-ben. Némethy László, a Legrand vezetőedzője azt sem hozta fel mentségként, hogy együtteséből olyan meghatározó játékosok hiányoztak, mint Keller, Kerepecky, Bíró, Kazán, Kovács, Szabó László és Varga. Az ezdő kíváncsi volt arra, hogy a fiatalok közül kikre számíthat a jövőben. Nos, a fiatalok csalódást okoztak, és világossá vált: csak szentesi játékosokkal lehet felvenni a versenyt.

Némethy nemcsak az eredmény miatt kesergett, hanem azért is, mert néhány fiatal játékosán nem tapasztalta a futsal és a csapat iránti küzdőszellemet, akaratot. Ami a mérkőzést illeti: az első hat percben már három százszázalékos ziccert rontott a Szentes, a Ferencváros pedig kihasználta a lehetőségeket. Az első húsz percben hetet, a másodikban még tizet kapott a Legrand. Még akkor sem tudtak gólt lőni, amikor ketten vezették a labdát az ellenfél kapusára. A minimális célt teljesítették, csont nélkül bent maradtak az első osztályban. Ami a következő szezont illeti, sok a kérdőjel. Egyelőre nem tudni, hogy szeptembertől is a legjobbak között szerepel-e a Legrand-Metal-Com.

H. V.

2010. április 30.

Húsvét Kupa

Április közepén rendezték meg a szolnoki MÁV Lövészklub lőterén az idei Regionális Szabadidős Minősítő lövészversenyt. Mint eddig minden évben a szentesi lövészek most is kiemelkedő eredményekkel szerepeltek.

Légfegyver, férfi: 2. Postás László (174 kör) 3. Doktor József (171) Kontavill klub, 4. Ignácz János (167) Szabadidős Sportklub.

Női: 1. Vecseri Éva (155) Kontavill. Junior fiú: 1. Lázár Miklós (176 Szabadidős Sportklub. Junior leány: 1. Varga Erika Tünde (152) Kontavill.

Ifjúsági fiú: 1. Kerekes Dávid (157) Kontavill. Ifjúsági leány: 1. Ignácz Ivett (150) Szabadidős. Ifjúsági fiú: 3. Ká-dasi Zoltán (152) Szabadidős. Serdülő fiú: 1. Koncz Gábor (159) Kontavill. 3. Kiss Bercel (91) Szabadidős.

Kispuska, női: 1. Vecseri Éva (110 kör) Kontavill. Junior fiú: 2. Lázár Miklós (147) Szabadidős. Junior leány: 1. Varga Erika Tünde (86) Kontavill.

Ifjúsági leány: 1. Ignácz Ivett (96 kör) Szabadidős. Ifjúsági fiú: 3. Kádasi Zoltán (130) Szabadidős.

Légpisztoly, férfi: 1. Jóna Norbert (176) Kontavill. Sportpisztoly, férfi: 3. Jóna Norbert (179) Kontavill.

Ignácz János
lövészetvezető

2010. április 30.

Egerben lehet ezüstérmes a Hungerit

A férfi és a női első osztályú vízilabdacsapatunk egyaránt vereséget szenvedett a bajnokság legutóbbi játéknapján. A Bodrogi Bau Offshore Outlet Szentesi VK férfi együttese az OSC ellen kezdte meg a 9-11. hely megszerzéséért a rájátszás küzdelmeit. A mieink kissé tompán kezdtek, de fel tudtak zárkózni 4-3-ra. Ekkor a sorozatosan provokált Horváth Tamásnál elszakadta a cérna - a legroszszabbkor, mert éppen az egyenlítésért hajtottunk volna. Kiállították, a kapusukat vesztett szentesiek lendülete megtört, az OSC ettől kezdve magabiztosan gyűjtötte be a bajnoki pontokat.

2010. április 30.

Pótfűtés

Egy cigány felkerül Pestre. Odamegy az első járókelőhöz, és megszólítja:
- Köszönöm, kedves magyar úr, hogy beengedtek az városba, lakhatást, ételjegyet, ingyen orvosi ellátást és oktatást biztosítanak, és nem kell adóznom!
Erre a járókelő:
- Téved, uram, én mexikói vagyok.
Az ember továbbmegy, és megszólítja a következő járókelőt:
- Köszönöm, budapesti barátom, hogy egy ilyen szép országban lehetek!
- Ön téved, én vietnami vagyok.

2010. április 30.

Kis kukta

  • Grissini
2010. április 30.

Megszólal az igazgató

Kemény vita alakult ki a képviselő-testület április 27-i rendkívüli ülésén a tanévben indítható általános iskolai elsős osztályok számának meghatározásáról. A téma egyik "szenvedő alanya" Szemerédi András, a Koszta József Általános Iskola igazgatója volt. Vele beszélgetünk.

- Természetesen örülök annak, hogy nem kell 2 túlzsúfolt osztályban tanulniuk leendő elsőseinknek, s nem járnak úgy, mint a mostani másodikosaink, akiket az első tanév után kellett 3 osztályra bontanunk - mondja.

2010. április 30.

Milliós lopás az építkezésről

Egymillió forintos lopást történt április 26-ára virradóra az egyik Kossuth utcai építési területről, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. A tettes fúrógépet és vezetékeket vitt magával. Nem sokáig örülhetett zsákmányának, mert a nyomozók néhány órával később már előállították. Ellene nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt indult eljárás.

Április 20 és 22-e között loptak el egy alsóréti telephelyről egy 250 ezer forint értékű fűrészgépet a tolvajok. A gépet a rendőrök megtalálták egy fémfelvásárlónál, majd hamarosan a két elkövető is kézre került.

Ötszáz kacsát loptak egy berki tanyából. Az állattartó telepről elvitt jószágok értéke mintegy félmillió forint.

Súlyos testi sértés miatt indult büntetőeljárás egy férfi ellen, aki saját testvérét bántalmazta olyan mértékben, hogy annak eltörött a keze. A testvérpár szóváltást követően verekedett össze, majd roppant a csont.

Laptopot, 800 eurót és angol fontot is elvitt a tolvaj, aki az elmúlt szombatra virradóra tört be egy fábiánsebestyéni lakóházba. Az összesen 280 ezer forint értékű lopás ügyében még folyik a vizsgálat.

H. V.

2010. április 30.

Szívklub

A Szívügy Klub tagjai legközelebbi összejövetelüket május 5-én, szerdán 17 órakor tartják a Művelődési és Ifjúsági Házban. Az erdélyi kirándulással kapcsolatos megbeszélésre most kerül sor, ezért minden érintettet várnak. A délutáni program része lesz még az Esztergom-Komáromi kirándulás film vetítése is.

2010. április 30.

Családi

Született: Bárkai József és Kosztolányi Évának Roland, Balázs Endre János és Bakai Tímeának Anna Fanni, Bencze Tamás és Forgó Edinának Dominik, Kulcsár Károly és Sinkó Kittinek Kevin Károly nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Vida Tibor és Dóczi Edina, dr. Nyers Péter és dr. Borsi Beáta.

Elhunyt: Kis György Ferenc, Kis Károly, Berkecz Magdolna Mária, Milovanovics Tibor, Süli István, Gácsi Imréné Vincze Mária.