2010. április 30.

Kis kukta

Grissini

Mi az a grissini? A grissini (ejtsd: grisszini) olyan, mint a ropi, csak jóval hosszabb és vastagabb. Nem kell hozzá más, mint liszt, élesztő, olívaolaj, só, cukor és víz. Elkészítése gyerekjáték, a gyúrásban, szórásban, formázásban a gyerekek is tudnak segíteni. Formázhatunk kerek lapokat a maradék tésztából, és kenjük meg paradicsomos szósszal, fokhagymás olajjal. Tehetünk rá sonkát, sajtot is, süssük meg, és tálaljuk pizzaként.

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt (lehet kétharmada rétesliszt), 7 gr. (1 csom.) szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss), 3 ek. olívaolaj, 3 dl meleg víz, 1 kk. só, 1 kk. cukor.

Elkészítése: A liszthez adjuk a szárított élesztőt, a cukrot, az olívaolajat, a meleg vizet és a sót. Adhatunk a tésztához fűszereket, egy marék aszalt paradicsomot vagy olajbogyót apróra vágva. Dagasztófejjel összeállítjuk, majd kézzel gyúrjuk. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük, majd a tésztából lecsippentve 20 cm hosszú, 0,5-0,7 cm vastag kígyókat formázunk. Sütőpapírra tesszük, és 15 percet pihentetjük, majd kenjük meg olvasztott vajjal. Tehetünk a tetejére ízlés szerint bármit, de maradhat simán is. 200 fokon kb. 12 percet kell sütni, akkor jó, ha éppen elkezd pirosodni a tészta. Ha kihűlt, már ehetjük is.

A grissini tésztájába tehetünk aszalt paradicsomot, zsályát, olajbogyót, rozmaringot, de készülhet sok fokhagymával, kakukkfűvel, oreganóval. A tetejére szórhatunk lenmagot, szezámmagot, mákot, de egyszerű durva tengeri sóval vagy reszelt parmezánnal megszórva is finom.