2010. április 30.

Divat lett kosarazni a gyerekek körében

Szale és Marossy GyulaMarossy Gyula, a Szentesi Kosárlabda Klub elnöke örömmel számolt be arról, hogy a közel két éve beindított "kosárlabda projekt" lassan kinövi a gyerekcipőt, és egyre markánsabb képet mutat a helyi sport palettáján. A nemrégiben lezajlott nemzetközi kosárlabdatorna visszhangja megerősíti bennük azt a tudatot, hogy jó irányba haladnak.

Manapság a gyerekek több iskolában is azért jelentkeznek kosarazni, mert "divat" lett. Nagyon családias a hangulat, a szerb edző Alek-sandar Preskar (Szale) nemcsak a kosárlabdához, de a gyerekekhez is ért. Ez megmutatkozik abban is, hogy egy ekkora tornát megszervezni és lebonyolítani nélkülük nem is lehetne. Több helyszínen egyszerre folytak a küzdelmek, amelyek különösebb zökkenő nélkül - szülői segítséggel - bonyolódtak le. Az egyesületi összetartozást erősítendő, azoknak a gyerekeknek, akik segítettek a szervezésben "pizza pikniket" rendeztek, amelybe a pizza és a sütemények mellett üdítő és egy kis diszkó is belefért.

A jól sikerült torna után egyre bővül a kapcsolat nemcsak országon belül, hanem a környező országokban is. Van meghívás Romániából, Szerbiából és Ausztriából is. Az utazás költségei problémát jelentenek, de a szülők segítenek.

A gyerekek között jó a hangulat, ami fontos. A médiában egyre több nívós kosárlabda eseményt lehet látni olyan sportolókkal, akik példaképek lehetnek. Sikerült egy közel harmincéves "Csipkerózsika álomból" feléleszteni egy csodálatos sportágat, amire a gyerekek itt Szentesen is ki voltak éhezve. Három alkalommal Belgrádban is jártak, ahol nemcsak a kosárlabda volt a főszereplő, hanem várost néztek, barátságokat kötöttek. Ma már különösebb felhívás nélkül, 7 óvoda jelentkezett a mini kosárlabda sportra. A kezdőkkel az egyesület saját nevelésű - ifjúsági - játékosai foglalkoznak, ami példaértékű a szentesi sportéletben.

Az anyagiak döntő részét a szentesi önkormányzat biztosítja. Vannak segítőik, mint a Marossy-Vill, vagy a szegvári önkormányzat, ahol Gémes László polgármester különösen a pályázatok figyelésében és írásában biztosít olyan segítséget, ami alapja a sportág továbbfejlődésének. Marossy Gyula köszöni a támogatóknak, a szülőknek a segítséget, a bizalmat. Ezt úgy akarják meghálálni, hogy egy-két éven belül Szentes, a Nemzet Sportvárosa, kosárlabdázóira is büszke lehessen.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre