2010. április 30.

Megérett a Kazinczy-éremre

Igazi polihisztorra büszkék a tanárok és a diáktársak a Boros Sámuel szakközépiskolában Hornyik Anna Viola 12. C osztályos tanuló személyében. Fári Mónika magyartanár tanítványa a Kazinczy-szépkiejtési versenyen továbbjutott az országos megmérettetésre, melyet április 15-18. között Győrben rendeztek meg. Ezt a határon túli versenyzők miatt Kárpát-medencei döntőnek is nevezik. A szakközépiskolás kategóriát 60 diák képviselte, az első 10 kap Kazinczy-érmet. Közéjük sikerült Annának bekerülnie.

- Nem könnyen adják oda a neves professzorok a díjat. Anna tavaly már próbálkozott, akkor az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíját kapta meg. Mindvégig a versenyzőim közé tartozott, helyesírási versenyekkel kezdte, majd közgazdaságtanból is indult, s idegen nyelvben is nagyon tehetséges. Panka ősszel kiérdemelte az Édes Anyanyelvünk-érmet is. Egyedülálló nemcsak az ő pályafutásában, de az iskola történetében is. Édesanyám is megjegyezte, hogy az ő tanítványai között sem akadt olyan diák, aki egyetlen tanéven belül két éremmel jött haza - büszkélkedett a tanárnő, aki 14 éve versenyeztet. Annát ezek mellett nemrég szűkebb pátriájában is a legjobbak közé választották: elnyerte az iskola Boros-díját.

- Kis polihisztor, nekem már kilencedikben feltűnt, hogy nagyon szépen beszél. Kezdettől fogva értő olvasással rendelkezik. Az évek során érett a hangja, 11-re mélyült annyira, hogy úgy gondoltuk, a Kazinczy-versenyen is eredményesen szerepelhetne - folytatja Fári Mónika.

-Voltak külön óráink a tanárnővel. Az írásbelire részére kellett inkább készülnöm, nekem könnyebben megy, ha élőszóban nyilatkozhatok - jegyzi meg Anna. A verseny hozott és kötelező anyagból áll, van írásbeli része is, amikor a hangsúlyokat kell bejelölni egy rövidebb szövegen.

Fári Mónika úgy érzi, nagyon jó volt Panka választása; Bodor Páltól a Szavak honfoglalása. Adja magát, hogy patetikusabb legyen a tolmácsolás, ám a lány vigyázott, hogy ne lépjen túl bizonyos határokat. Itt nem azon volt a hangsúly, hogy nagyon átélve olvassanak. A színészi előadást nem díjazták, inkább rádió-és tévébemondókat keresnek.

Pályafutását Panka ezen a területen folytatná: - Első helyen kommunikáció és médiatudományt jelöltem be. A Kazinczy-érem hozzásegíthet ahhoz, hogy megtaláljam a helyem az egyetemen. A másik irány a közgazdaság, ott a kommunikátori pályát képzeltem el magamnak.

Közben az érettségire is tanul, történelemből emelt szinten próbálkozik. A versenyre gyakorlást ezért ehhez igazították, de ő egyébként is évek óta készül, fűzi hozzá tanára.

- Eleinte ideges voltam, - ismeri el a diáklány. - Ennek leküzdését az iskolai és a hegedűs szerepléseim is segítették.

Hetedik éve játszik a hangszeren, egy éve tagja egy zenekarnak, mellesleg a hegedűvizsgájára is most készül. Kikapcsolódni ezzel, mint legfőbb hobbijával, valamint olvasással, és rajzolással-festéssel szokott. Novellákat, verseket is írogat az újdonsült Kazinczy-érmes, de csak saját szórakoztatására.

Darók József