2010. április 30.

Anyám, édesanyám.

Csákó BalázsA hétvége a legtöbb családnál programokban bővelkedik, vannak, akik középiskolai ballagáson vesznek részt, a többség a színes majálisi forgatagban szórakozik majd. Vasárnap azonban félretesszük az összes teendőnket és köszöntjük az édesanyánkat. Arra kerestük a választ, hogyan ünnepeljük ezt a napot és, hogy milyen emlékeket idéz.

A negyedik osztályos Csákó Balázs elmondta, hogy náluk az anyák napját minden évben piknikezéssel töltik. A nővérével Enikővel, ajándékkal lepik meg az édesanyjukat, virágról is gondoskodnak. Ezután a család felkerekedik és kimennek a természetbe. Mindig más helyet keresnek fel. Előfordul, hogy a közelben töltenek el egy kirándulós napot, de olyan alkalomra is emlékszik Balázs, amikor a hegyekbe mentek két napra. Az anyukájuk mindig nagyon örül ennek a figyelmességnek, és mindannyian várják a kiruccanást. Ezen a napon, ahogy azt Balázs jellemezte, "anya a főszereplő".

Molnár-Farkas ReginaMolnár-Farkas Regina, mint fiatal anyuka kötődik az ünnephez. Őt gyermekkorában a nagymamája nevelte, velük laktak a keresztanyjáék a Reginával szinte egyidős unokatestvérrel. A legkedvesebb anyák-napi emléke kisiskolás korából való. Saját maguknak kellett verset faragni, és amikor a kislány az "úgy kapaszkodom beléd, mint fagyökér a földbe" sorhoz ért, a nagymama sírni kezdett. A fiatal nő számára ő testesíti meg az anyát és máig őt és a keresztanyját köszönti ezen a napon. Regina elmondta, hogy ő maga sem tudja könnyek nélkül megállni kisfia, az első osztályos Tomi szavalatát és énekét.

Szemerédi EndrénéAz életben minden kornak megvan a szépsége, de nagymamának lenni a világ legszebb korszaka. Ezt vallja Szemerédi Endréné Irénke, akit két kis unokája ünnepel május első vasárnapján. Az ő gyermekkorában még nem volt szokás az iskolában az anyák-napi ünnepség, de a sok évtizedes tanítói pályája során számtalan szép élményben volt része. Visszaidézte az egyik osztályát, akikkel busszal mentek ki a határba, hogy mezei virágot szedjenek a köszöntéshez. Mint mondta, egykor a Petőfi iskola tanítójaként és anyukaként, most pedig nagymamaként a legnagyobb ajándék számára az, ha követheti egy gyermek fejlődését, ha láthatja a csillogó szemét.

"..egy léghajót elkormányoznak a szeretet erejével, ha rajta utazik gyermekük." - mondta Örkény István az asszonyokról, akik a világra hoztak minket. Az első anyák-napi emlékeink óvodás korunkból örökre bennünk élnek. Vékonyka hangon énekeltük az "Orgona ágát" és amikor mi következtünk azzal a verssel, hogy "Tudok egy varázsszót..." anyánk sírt. Mire felnövünk és gyermekünk születik, akkorra értjük meg, hogy miért.

Králik Emesee