2010. április 30.

Mi az a rekultiváció?

A hazai jogszabályok előírásainak megfelelően a megtelt, bezárt hulladéklerakókat rekultiválni kell. A DAREH Társulás két párhuzamosan futó projektet menedzsel ezen feladatok elvégzésére, melynek eredményeként kb. 80 hulladéklerakó rekultivációja valósulhat meg.

A rekultiváció azon munkálatok összességét jelenti, melyeket annak érdekében végzünk el, hogy a lerakó, illetve annak területe újra alkalmassá váljon szabadidős, ipari, erdő-, illetve mezőgazdasági hasznosításra. A munkákat a szükséges tervek és hatósági engedélyek birtokában lehet megkezdeni. Több módon is megoldható attól függően, hogy mikor, milyen területen, milyen talajviszonyok mellett alakították egykor a lerakót. Az egyik módszer során a területen található összes hulladékot felszedik, elszállítják, illetve szükség esetén földcserét hajtanak végre, majd a területet rehabilitálják, tájba illesztik. A felszedett hulladék szétválogatásra kerül: a hasznosítható részeket újrahasznosítják, a fennmaradó mennyiséget pedig megfelelő szigeteléssel rendelkező hulladéklerakóba szállítják. A másik módszer alkalmazásakor a bezárt lerakót - a hulladék összetolása, tömörítése után - biztonságos szigeteléssel fedik le, biztosítják a szerves anyagok bomlása során keletkező gázok elvezetését, talajjal takarják és tájba illő növényzettel ültetik be. Ez megakadályozza a hulladéktestből a talajba, felszín alatti vizekbe történő esetleges szennyezés-kimosódást.

A munkálatok itt nem érnek véget. Ezeknek a területeknek az utógondozását a környezetvédelmi felügyelőség előírásainak megfelelően, hosszú éveken át el kell végezni, továbbá meg kell akadályozni az esetleges további illegális hulladéklerakást.

A lerakók rekultivációjának számos pozitív hatása van amellett, hogy európai uniós kötelezettségeink között is szerepel ennek elvégzése. Így minimalizáljuk a felszíni és a felszín alatti vizeink szennyezésének valószínűségét. Kiküszöbölhető a kellemetlen szaghatás, javul a levegőminőség, a terület újra esztétikussá, hasznosíthatóvá válik. További előnyei is vannak, hiszen ezek a területek javítják a települések képét, hozzájárulnak a lakosság közérzetének, egészségi állapotának javulásához.

(X)