2010. április 30.

Több a közcélú foglalkoztatott

Sikeres pályázat révén a közelmúltban két fő, egyéves foglalkoztatására 3 millió forintot nyert az önkormányzat. Az egyik személy a felújító brigádot, a másik a parkgondozókat és fametszőket irányítja és hangolja össze feladataikat. A munkakör többek között szervezést és adminisztrációt igényel. Az önkormányzat már évek óta részt vesz a közcélú munkaprogramban, az elmúlt évtől emelt létszámban dolgoznak ennek keretében a munkavállalók.

Mészáros Ágnes tájékoztatása szerint márciusban kettőszázhetvenkilencen dolgoztak ilyen formában, de nő a létszám. A múlt hónapban folyamatosan közvetítették ki az embereket az idényjellegű munkák beindulása miatt. Három brigád kezdte meg a munkát az árokszintezési programban, illetve felvették azokat, akik a fametszéssel és parkgondozással foglalkoznak. Bővítették a köztisztasági és a járdafelújító brigádot is. Jelenleg körülbelül 320-an dolgoznak a közcélú foglalkoztatás keretében Szentesen, de tovább bővül a létszám.

- Örvendetes, hogy az intézmények újabb és újabb feladatkörök megoldásába kapcsolják be a program résztvevőit. A teljesítményükről folyamatosan érkeznek a pozitív visszajelzések. Vannak olyanok, akik a városháza irodáinak festésében vettek részt - hallhattuk a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának munkatársától, aki a törvényváltozásról is beszámolt: Korábban a családtagok is részesülhettek rendelkezésre állási támogatásban, egy családból akár mindkét fél, illetve ha volt, a nagykorú gyerek is. A jogszabály ezt a lehetőséget megszüntette. Ma már egy családból egy fő részesülhet rendelkezésre állási támogatásban, azaz csak egy családtag közfoglalkoztatását tudják biztosítani. Ezen enyhített egy kicsit, hogy a közmunkaprogram keretében elsőbbséget élveztek azok, akik kiestek az előbbi ellátórendszerből. A változás kevés embert érint Szentesen. Kilenc főnek szűnt meg így a segélye, közülük nyolcan bekerültek a közmunkaprogramba.