2010. április 30.

A díszbokrok és a fák ültetése

Tavaszi teendők a kertben

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke a kertek művelési feladatai közül most a dísz- vagy pihenőkertek, a díszbokrok, fák telepítésével és kezelésével kapcsolatban ad tanácsot.

Egy dísz- vagy pihenőkert kialakításánál az első lépés a tervezés. Lényeges a pázsit telepítése előtt eldönteni, hogy hova, milyen növényeket ültetünk, milyen kerti bútorokat, játékokat, homokozót, foci- vagy kosárlabdapályát, tűzrakó helyet építünk. Építhetünk sziklakerteket, de használhatunk farönköket kerti bútorként vagy virágtartóként.

Nézzük a körülményeket. Mennyire árnyékos a hely? Sövényt akarunk, hogy a szomszéd ne lásson át, vagy csak bokrokat? Mennyi helyünk van, milyen magasra növő fákat lehet vagy érdemes ültetni? A dísznövényeknél is fontos, hogy az adott területre alkalmas fajtát válasszuk ki. A talaj minősége, a nedvesség, a fényviszonyok meghatározóak lehetnek, illetve az is, hogy milyen gyakran tudjuk locsolni, nyírni a növényeket.

A díszbokrok és fák telepítésénél nem egy-két évben kell gondolkozni. Évek múlva talán sűrűvé, kezelhetetlenné válik, vagy az egész kertet leárnyékolják. A fák ültetésekor azt is figyelembe kell venni, hogyha besűrűsödnek, akkor alattuk nem él meg növény. A díszbokrokat szépen lehet nyírni, van, ahol ezt már művészi fokon művelik. Ezeknek is nagyon sok fajtájuk van, örökzöldek, lombhullatók és tüskések. Fontos tudni, hogy milyenek a talaj- és fényviszonyok, nedves-e a környezet. Árnyékban a bokrok felnyúlnak, felkopaszodnak.

A dísznövények ültetésénél is jót tesz a növénynek, ha többéves, komposzthoz hasonító érett marhatrágyával "indítunk". Ez a talajba dolgozva, több évig biztosítja a növényeknek a tápanyagot. A trágyáknál oda kell figyelni, hiszen az ún. "forró" trágyák, mint pl. a szárnyasoké, nem jó. Ma már sokan egy "gégecsövet" is tesznek a növények mellé, ami közvetlenül a gyökérhez juttatja a vizet. Így ezek a növények kevesebbszer, de több vizet igényelnek. Ez az öntözés takarékosabb, hiszen ha csak a talaj felületét öntöznénk, akkor a víznek csak kis része szivárogna le a gyökérzethez.

Kertészkedéssel kapcsolatban a díszfaiskola hathatós segítséget tud nyújtani. A kertbarátkör minden évben kilátogat tapasztalatszerzésre. Megnézik, milyen újdonságok vannak és, hogy milyen hasznos tanácsokat kell betartani.

Garai Sz. Imre