2010. április 30.

Négymilliárd a kórházra

Elkezdődött a sürgősségi betegellátás fejlesztése

Mintegy 530 millió forintos fejlesztés kezdődik a Dr. Bugyi István Kórházban. Az új sürgősségi betegellátó osztály költségeit európai uniós (TIOP) pályázat és a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat finanszírozza. Az új SBO elengedhetetlen feltétele a 3,6 milliárd forintos műtőblokk megépítésének. A támogatási szerződést április 27-én ünnepélyes keretek között írták alá az egészségügyi intézményben.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke az eseményen - egyebek mellett - szólt arról, hogy a pályázat korszerűbb épületet, berendezéseket nyújt és jobb lehetőséget a gyógyításra. Fontosnak tartja a magas színvonalú ellátást, amely a szentesi kórház körzetében 100 ezer embernél is többet érint. Az új SBO-fejlesztés fő célja a sürgősségi betegellátás korszerűsítése, kapacitásának növelése, sürgősségi gyermekambulancia és helikopter leszállóhely kialakítása. A projektben új épületszárny létesítése, műszer-, és technológia-beszerzés, illetve telepítés, valamint humán erőforrás-fejlesztés is szerepel.

A TIOP pályázat eredményeit Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója a következőképpen összegezte: az országban jelenleg 26 helyen zajlik a sürgősségi ellátás fejlesztése. A támogatási szerződések aláírása jelenleg is folyik, ezek egyik állomása a Dr. Bugyi István Kórház.

A kórházban a megyei önkormányzat az elmúlt 16 év alatt 2,6 milliárd forint fejlesztést hajtott végre. A korszerűsítés kulcsfontosságú. De mit jelent a kórház életében ez az 530 millió forintos beruházás? Dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató fejlesztésről, jövőképről beszélt. Elmondta, a kórház életében, amelyben a lakosok ellátása az elsődleges, kiemelt program a sürgősségi betegellátó osztály európai uniós normáknak megfelelő kialakítása. Ezzel Szentes és térségének lakossága a sürgősségi betegellátás területén az Európai Unió országaiban élő polgárokkal azonos szintű ellátást kaphat.

Farkas Sándor, országgyűlési képviselő elöljáróban szólt arról, hogy a kórház mára kinőtte az osztály kereteit, ágyszám-bővítésről kell beszélnünk. Sajnos szükség van rá, ez azt jelenti, hogy betegebbek vagyunk, talán az egészségi állapotunk nem fejlődött. Továbbra is vannak feladataink. Bízom abban, hogy kiemelt ügyként foglalkozunk a kórházzal.

Szirbik Imre pohárköszöntőjét egy anekdotával kezdte, majd kijelentette: a kórház csak úgy működik, ha együtt, közösen munkálkodnak érte. Szentes katalizátora szeretne lenni a dolognak, ez így volt a múltban, és így lesz a jövőben is.

Lovas József