2010. április 30.

Elfeledett mázas kerámiák

A szentesi mázas kerámia múltja előtt tiszteleg a Koszta József Múzeumban nyílt legújabb időszaki tárlat. Butellák, szilkék, tányérok címmel Mód László néprajzkutató rendezte a helybeli, köztük ritkaságszámba menő edényeket felvonultató kiállítást.

Városunkat a néprajzi kutatás elsősorban feketekerámia-központként tartja számon, annak ellenére, hogy mázatlan és mázas edények is készültek itt. A feketekerámiával ellentétben a mázas termékek múltjáról meglehetősen kevés információval rendelkezünk, többnyire nem tudjuk azokat konkrét személyekhez kapcsolni, mondja Mód László. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a termékek elsősorban használati tárgyként funkcionáltak. A mázas kerámiának Szentesen is kialakult a helyi formavilága, a kiállítás ezeknek az elfeledett tárgyaknak a bemutatását tűzte ki célul.

Fotókkal illusztrált magyarázó szövegek segítik a témában való elmélyülést a különböző munkafázisokról, mint az agyaglapátolás, mázőrlés, korongozás, az edények szárítása -és díszítése, berakásuk a kemencébe. Egy zöld mázas butellát is láthatunk, mely támpontul szolgál alkotóját illetően: az edény felirata szerint Vas János korsósmester műhelyéből került ki 1844-ben. Városunkban ekkortájt jelentek meg ezek a pálinka tartására szolgáló díszedények. A tárlat bemutat továbbá szilkéket, köcsögöket, tányérokat, kantákat, fazekas szerszámokat, s megemlékezik egy 1912-es fazekas tanfolyamról, mely a múzeum akkori, ligeti épületében folyt. Mivel ezt a képzést vándoroktató tartotta, ezeknek a szintén kiállított daraboknak az érdekessége, hogy motívumaik teljesen eltérnek a helyi hagyományoktól, nem tudtak itt meghonosodni.

D. J.