2010. április 30.

Harc az iskolákért

A történet ott kezdődött, hogy a képviselő-testület korábban döntött arról az óvodákban és az iskolákban hány tanulócsoport indítását engedélyezi. Április 26-án, hétfőn a Klauzál Gábor Általános Iskolában 7 szülő jelezte, illetve arra kérte az iskola igazgatóját, engedélyezze, hogy az eddig az első osztályban tanulmányokat folytató gyermeke ne kerüljön második osztályba.

Finoman szólva azt kérték, hogy bukjon meg, jegyezte meg Szirbik Imre polgármester az ülésen, majd így folytatta: az oktatási törvény ezt nem tiltja, így az iskolában kialakult elsős létszám a korábbi egy helyett két csoport indítását teszi kötelezővé.

A másik vitatott példa: a Koszta József Általános Iskolában idén is az évek óta megszokott maximális létszámmal történt a gyerekek beíratása. (60 plusz 9 derekegyházi tanuló.) Mivel a Klauzálban jogszabály-kötelezettség van, viszont így a méltányosság azt eredményezné, hogy akkor a Koszta számára is biztosítsa azt a lehetőséget a város, ami viszonylag normál osztályok, azaz három elsős osztály indítását teszi lehetővé, mondta a polgármester.

Kozák János furcsállotta a Klauzálban kialakult helyzetet. Szűcs Lajos alpolgármester elismerte ugyan, hogy a testület meghatározta a körzethatárokat, ugyanakkor a szülőnek is van lehetősége arra, hogy hova íratja be gyermekét. Megjegyezte: a három elsős osztály indítása fejlődés szempontjából jobb a gyerekeknek és a pedagógusoknak is.

Dongó László véleménye szerint a képviselő-testület határozatait be kellene tartani. Szerinte nemcsak körzethatáron belüli gyerek van abban a hatvan főben. Miközben ahova tartozna, ott meg kevés a kisdiák, jegyezte meg, majd még hozzátette: más városokban szigorúan betartják a körzethatárokat, és nem adódnak ilyen problémák. "Én azt mondanám 52-nél betelt a létszám, kész, vége! Nagyszerű iskola a Koszta, nem vitatható, hiszen olyan eredményeket ért el, De ha akceptáljuk a helyzetet, oda jutunk a 16 fős osztályokkal, hogy nehéz lesz azokat cipelni a nyolcadikig. Nem fogja bírni a város - mondta.

Kálmán János így vélekedett: igaz, hogy a testület hozott egy határozatot az engedélyezett létszámmal kapcsolatban, de azt az élet fölülírta. A jövő generációjába érdemes befektetni. Arról nem beszélve, hogy a Koszta az önkormányzati iskolák között a legjobbak között van. Ha a többi iskolákban engedélyezzük a kis létszámokat, akkor a Kosztában is meg kell adni a lehetőséget - summázta a képviselő.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta annak a véleményének adott hangot, hogy mivel a három osztály engedélyezése a polgármester megfogalmazásában többletkiadást nem jelent, az megkönnyíti a helyzetüket. Pedagógusként kifejtette: kisebb osztályokban kellemesebb dolgozni, ott könnyebb a pedagógusnak, könnyebb a gyereknek is a tanulás.

- Elhangzott egy kérdés, amely azt firtatta, hány gyerek iratkozott be a Kosztába körzethatáron belül, és hány kívülről. Nem kaptunk rá választ. Az oktatási bizottság elnöke arról tájékoztat bennünket, hogy a grémium nem hozott döntést a kérdésben, ránk, hozzá nem értőkre bízza azt, hogy mi legyen az iskolákban szeptembertől. Így csak tologatjuk a problémánkat magunk előtt, és soha nem lesz megoldva a kérdés. Mindig balhé van, az iskolaigazgatók a rendeletünk ellenére kész helyzet elé állítanak bennünket. Kozák János azt feszegette, sorsolással is el lehetne dönteni, hogy a körzeten kívüli gyerekek közül kik maradhatnak a választott intézményben.

Móra József az iskolaigazgatók védelmére kelt. Mint mondta, a gyermekek elhelyezése nem szerencsejáték, és nem sorsolás kérdése. A szülőnek ma szabad iskolaválasztási lehetősége van. Akkor is, ha azt a képviselő-testület másképpen gondolja.

Dr. Papp Zoltán kijelentette: ha egy oktatási intézménybe sok gyereket íratnak be, az az iskola szakmai munkáját is fémjelzi. Ez az élet más területén is így van. A képviselő az engedélyezés mellett tette le voksát. Hornyik László elmondta, hogy a hátrányos helyzetű gyermekekkel való foglalkoztatás sokszor nagyobb türelmet, tudást igényel, mint a tehetséges gyerekekkel. Megjegyezte: a többi iskolában is színvonalas oktatás folyik.

A testület 21 igen és 2 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy a Koszta József iskola 3 (69 beiratkozott tanuló), a Klauzál-iskola 2 (29), míg a Deák (28), a Damjanich (13) és a Petőfi iskola (14) 1-1 első osztályt indíthat szeptemberben.

Lovas József