2010. február 12.

Horthy vagy Dobovszky?

Nevek bűvöletében

A Nagyvölgy csatornától délre, a Bánomháti temetőtől keletre található a mintegy 280 ingatlanból álló, bereklaposi zártkertként ismert városrész. A hobbikertek tulajdonosainak nevében kérte az egyik kerttulajdonos, hogy a zártkertek közötti dűlőutak kapjanak nevet. Kérésüket azzal indokolták, hogy szükség esetén a rendőrség, a mentők, vagy a tűzoltóság hamarabb megtalálja az ingatlanokat, ha utcanévvel, házszámmal vannak jelölve.

Ollai Istvánné sérelmezte, hogy az utak elnevezésével kapcsolatban, mint a körzet képviselőjét, nem kérdezték meg. Kérte, hogy hívják öszsze a kiskert tulajdonosokat, mert nem ért egyet az elnevezésekkel. (Azóta már, mint azt lapunkban is hírül adtuk, megtörtént az említett találkozás, a kerttulajdonosok éltek is javaslataikkal, amelyekről egy későbbi időpontban a képviselő-testület dönt majd.)
A testületi ülésen azután fölmerült még néhány utca, épület elnevezése is. Menjünk soban. Dr. Demeter Attila szólt arról, hogy a fogadóóráján hasonló kérés merült fel a Vecseri-foki úttal kapcsolatban. Javasolta, hogy ez esetben is kérjék ki a lakosság véleményét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Szentesi Szervezete kezdeményezte az úgynevezett "Dózsa-ház" elnevezésének megváltoztatását "Szentesi Horthy Miklós Népházra". Kezdeményezésükhöz csatolták Labádi Lajos levéltár-igazgató munkáját, mely szerint 1928-ban az akkori földművelésügyi miniszter Szentes belterületén építendő népkultúrház létesítésének céljára 24 ezer pengő államsegélyt biztosított. A kormányzó szentesi látogatását követően elhatározták, hogy annak emlékére a népkultúrház a Horthy Ház elnevezést viseli. A vármegye 8 ezer pengővel, a város pedig ingyen telek biztosításával támogatta az elképzelést. Az épület teljes befejezése 1937-re datálódik, de már 1933-ban felvette a "Szentesi Horthy Miklós Népház" nevet. Labádi Lajos a továbbiakban azt írja, hogy "Horthy Miklós személye és politikája vitatott volt saját korában is", ugyanakkor a Dózsa-ház elnevezést a közvélemény elfogadta, nem látná értelmét a megváltoztatásának.

Halmai István kifejtette: a párt beadványa szerint a rendszerváltás idején a városvezetés adós maradt az épület átkeresztelésével. Ezt kikérte a város önkormányzata nevében. Mint mondta: 1990-ben a korábbi képviselő-testület olyan döntést hozott, hogy "eltűnt Szentesen az összes tömeggyilkosról, terroristáról, elmebeteg, népbutítóról elnevezett utcanév." A város nem adós, hanem büszke arra, hogy a közterületeknek korrekt neveket adott. A továbbiakban vitába kelt Labádi Lajossal. Megjegyezte, hogy 1930-37 között 1,6 millióval nőtt Magyarország lakossága, 5 ezer iskola épült, 8600 km-re nőtt a vasútvonalak hossza, ebből 243 km villamosított lett, kialakult az általános szociális ellátórendszer, elengedték a gazdák összes tartozását. Nemcsak negatívuma volt a Horthy-rendszernek, mint ahogyan Labádi Lajos igazgató leírta. Kijelentette: tartózkodik a szavazástól, mert az előterjesztés méltóbb előkészítést igényelt volna.

Dr. Rébeli Szabó Tamás annak a véleményének adott hangot, miszerint akkor lennének következetesek, ha ennél az elnevezésnél is megkérdeznék a lakosság véleményét. Szirbik Imre polgármester válaszában kitért arra, hogy nem támogatja a javaslatot, mivel a Dózsa-ház közintézmény, abban a képviselőknek kell dönteni, míg az előző két esetben a lakosság is érintett.

Halmai István akkor azt mondta: nem neveztek el közterületet, nem állítottak szobrot vagy emléktáblát a város szülöttének, Dobov-szky József Istvánnak, aki megtervezte a Dózsa-házat, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolát, a Kiss Bálint Református Általános Iskolát, a Felsőpárti Református Templomot, a Járásbíróság épületét. Megkérdezte: van-e rá lehetőség, hogy Ő legyen az intézmény névadója? Mire dr. Sztantics Csaba jegyző kijelentette: nincs akadálya a képviselő felvetésének, de arról majd egy másik ülésen lehet döntést hozni.

Baranyi Imre bizottsági elnök válaszában kifejtette: a városrendezési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság Halmai István képviselő javaslatát respektálta és kimondta, hogy a legközelebbi elnevezésnél a névadó Do-bovszky József István lesz.

A képviselő-testület így a létesítmény elnevezésének megváltoztatását sem támogatta.

Lovas József