2009. november 27.

Díjemelések időszaka

Ülésezik a képviselő-testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város önkormányzatának képviselő-testülete. A napirend szerint délután 2 órakor közmeghallgatásra várják a lakosságot, melynek témája a 2010. évi költségvetési koncepció.

Szirbik Imre polgármester az idei év I-III. negyedévéről szólva elmondta, nagyon nehéz gazdálkodási évről árulkodnak a táblázatok. Előzetesen néhány sarokszámot említett:

- Bevételeink mintegy másfél százalékkal haladják meg a kiadásainkat, tehát a város költségvetése nincs mínuszban. Működési hitelt, nem vett fel az önkormányzat. Ugyanakkor a likviditási hitelt folyamatosan használtuk, de kifizetetlen számlánk és nem teljesített kötelezettségünk nincs. Várhatóan év végéig ezt az eredményt és a pénzügyi egyensúlyt meg tudjuk őrizni.

Ami a fejlesztéseket illeti, azt alapvetően a fejlesztések pénzügyi teljesítése, a pályázatok elbírálása határozza meg, folytatta a polgármester. Sajnos erre az időre lelassultak a pályázati elbírálások. Ennek egyik oka az, hogy a műszaki előkészítést sokkal szigorúbban veszik a kiírók, részletesebb, sokkal terjedelmesebbe dokumentációt kell benyújtani. Az ellenőrzés is sokkal szigorúbb lett. Ezért igazából a működési költségvetésnél érzékelhető számok, teljesítések nem nagyon értelmezhetők a fejlesztési kiadásoknál, rengeteg olyan hátsó tétel van, amely a műszakilag ütemesen haladó munkáknak a pénzügyi teljesítését más dimenzióba teszi.

És itt van a 2010-re vonatkozó költségvetési koncepció. Mint hallottuk, fő számai nagyon nehéz esztendőt vetítenek előre. Hiszen a működési költségvetésnek az összesített számai mintegy 7 százalékos, 390 millió forint forráshiánynak megfelelő költségvetési eltérést mutatnak, nagyjából az előző években is 5-8 százalék között mozgott a hiány mértéke első körben. A polgármester úgy véli, hogy egy nagyon komoly gazdálkodással helyre lehet hozni, a realitások szintjén úgy látja, hogy 3 százalék alá lehet vinni.

A jelenlegi ismeretek alapján egyebek mellett számolni kell a normatív állami támogatások csökkenésével, az iparűzési adóbevételek bizonytalanságával, várható mérséklődésével, a munkanélküliek számának növekedésével, a szociális ellátás iránt megnyilvánuló növekvő igénnyel, valamint az önkormányzat által biztosított szolgáltatások körének és mértékének szűkülésével. Ezek mind-mind hatással lesznek a költségvetésre.

A továbbiakban díj- és ármeghatározó előterjesztések szerepelnek döntő többségben. Így várhatóan emelkednek majd a város tömegközlekedési (6-7 százalék), az ivóvíz- és csatornaszolgáltatás (4,4 százalék), a gyermekélelmezés, az intézmények, köztük a Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. 2010. évi szolgáltatási díjai. A kéményseprői díj egyedi kéményeknél forgalmi adó nélkül 1200 forintba kerülhet jövőre. A szemétszállítási díjakról decemberben határoz a képviselő-testület.

Lovas József