2009. november 27.

Kis kukta

Túrós karfiol

Hozzávalók: 1 kg fehér, tömör karfiolfej, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 6 dkg vaj, 1 dl tej, 2 evőkanál zsemlemorzsa vagy 5 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál liszt, késhegynyi reszelt szerecsendió, só.

Elkészítése: A karfiolt megtisztítom, de egészben hagyom. Sós vízben majdnem puhára főzöm, majd lecsöpögtetem. Közben 1 evőkanál lisztet habzásig forrósítok a fele vajjal, ráöntöm a tejet, és kevergetve sűrűre főzöm. Szerecsendió-reszelékkel és sóval ízesítem. Hozzákeverem az áttört túrót. A karfiolt kettévágom, mint egy zsemlét. Alsó felét kivajazott tűzálló tálra teszem. Rákenem a túrós krémet, majd ráborítom a karfiol felső részét. A megmaradt vajon a lisztet világosra pirítom, 2 dl karfiol-főzővízzel felengedem, folyamatosan keverve felforralom, ezután hozzákeverem a tejfölt és egy csipet szerecsendió-keveréket. Leöntöm vele a karfiol tetejét, és vagy zsemlemorzsával, vagy reszelt sajttal meghintem. Sütőben pirosra sütöm.

Részeges almalepény

Hozzávalók: 3 savanykás alma, 10 dkg zabpehely, 2 dl tej, 3 evőkanál cukor, 2 tojás, 2 evőkanál korpás liszt, 2 evőkanál olaj, fél citrom leve és reszelt héja, fél dl rum, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só, a sütéshez olaj, fahéj, porcukor.

Elkészítése: Az almát kiscsumázom és lereszelem, azonnal rácsöpögtetem a citromlevet. A tojásokat habosra verem a tejjel, és ráöntöm a zabpehelyre. 15 percig hagyom, hogy ázzon. A zabpelyhes tojást a reszelt almával, a korpás liszttel, a rummal, cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal és a fahéjjal öszszekeverem. Végül 2 evőkanál olajat is beledolgozok. Egy ujjnyi olajat forrósítok, amelybe evőkanállal beleszaggatom az almás maszszát. A lepénykék mindkét oldalát pirosra sütöm, még forrón fahéjas cukorral hintem meg.