2009. november 27.

Műalkotás millió apró öltésből

Nemes muflonok, büszke szarvasok, felreppenő vadkacsák, rózsák, fák, vízpart, vagyis vadásztémák, tájképek és csendéletek sorjáznak a Hegedűs László Helyőrségi Klub emeleti termeinek falain. Az eseményre egy éve várt a szépre fogékony közönség, és a gobelinvarással foglalkozó, már nem csak lelkes, de egyre komolyabb felkészültségről is tanúbizonyságot adó alkotók.

Ez utóbbi megállapítást tette Szűcs Lajos alpolgármester a negyedik alkalommal kiírt országos Szamosközi-gobelinvarró pályázat eredményhirdetésén. A kiállítás megnyitójára szokásosan tömegesen érkezők között Szamosköziné Tünde több mint 400 kilométerről ideutazó vendégeket is köszönthetett, megtisztelte jelenlétével az eseményt a magyar vadászkamara főtitkára is. Mint elhangzott, az ország minden részéből küldtek be pályamunkát, Szamosközi Antal természetfestő alkotásait készítették el gobelin-változatban. Közel 100 munkát kellett értékelnie a szokásosan héttagú zsűrinek. A bírálók részéről a látottakat dr. Kun Edit festőművész értékelte, aki szerint az itt kiállított művek megszületéséhez nem kevés idő és energia kell, hiszen apró öltések milliói keltik életre az előtte vásznon megjelenített műalkotásokat. Elmondta, hogy idén is két kategóriában lehetett nevezni: normál lyukú illetve tű kanavára nyomtatott, kivarrt, keretezett képekkel. A zsűri figyelte az esztétikumot, a színek és formák harmóniáját, a kivitelezést, a precíz varrási technikát. Megállapították, hogy a színvonal évről-évre magasabb. Dr. Kun Edit beszélt egy különleges technikai megoldásról, egy gyönggyel hímezett képről is, melyet a műfaj sajátosságai miatt csak különdíjjal jutalmazhattak.

A fődíjakat normál kategóriában a debreceni Törökné Fazekas Anita Rózsák című képével, tű kategóriában pedig a kecskeméti Horváth Pálné Fák című alkotásával nyerte, jutalmuk Szamosközi-festmény. A különdíjak felajánlói is versenyeztek, a legértékesebb a szegedi Me-lina Gobeliáruház parádsas-vári ólomkristálya volt. A rengeteg különdíj egyike a szervezők nagy örömére szentesi alkotónak, Remzső Györgynének jutott.

A jelenlegi tárlaton is láthatók új Szamosközi-festmények, köztük világbajnok trófeákról készült alkotások is, melyeket a Nimród Vadászújság különkiadványá-ban jelentetett meg. A festményeken persze, nem csupán egy trófeát örökít meg a művész, hanem az előzőleg megtekintett vadászzsákmányhoz álmodja hozzá a vadat, s még elejtés előtt ábrázolja, avatott be a részletekbe a művész felesége. A festmények és a gobelinek december 1-ig csodálhatók meg.

D. J.