2009. november 27.

Fazekas képzés felnőtteknek

A Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Iskolában hamarosan beindulhat a fazekas képzés felnőtteknek, mely iránt már sok az érdeklődő. Igaz, egyelőre csak Szegváron találtak hozzá feltételeket.

A hiánypótló szakképzés beindítása nem előzmények nélküli, az elmúlt években önköltségesen már szerveztek tanfolyamokat, egy ott végzett fiatalember mestervizsgát is tett azóta, tudtuk meg Keller Jánosnétól. A Jövőnkért iskola igazgatója azt mondja, a helyi lehetőségek miatt korábban nem tudták elindítani a felnőtt OKJ-s kurzust, kellő támogatás hiányában. Mivel azonban nyert a Városi Könyvtár Kht.-val és a Szentesi Művelődési Központtal közös TÁMOP-pályázatuk, lehetőség nyílt az ingyenes, egy éves, 400 órás tanfolyam megvalósítására. Szegváron indulhat az első csoport, maximálisan 20 fővel, ám Kel-lerné reméli, jövő szeptembertől városunkban is lehetőség lesz a szakképzésre. Egyrészt már rendelkeznek kemencével, mángorlóasztallal, viszont a készletüket még bővíthetik, hiszen a pályázat biztosítja a költségeket eszközbeszerzésre s a tanárok fizetésére. Már vannak érdeklődő pedagógusok, de a munkaügyi központ segítségével is keresik a jelentkezőket, elsősorban hátrányos helyzetűeket. Nyílt napra várják az érdeklődőket a városi könyvtárba december 10-én 10 órától, ahol egész napos program keretében toborozzák a tanfolyami résztvevőket. Az igazgatónő szerint egy kis érzékkel, s nagy szorgalommal szép edényeket formázhatnak a résztvevők, az ünnepekre saját kezűleg készített ajándékot adhatnak szeretteiknek.

A Jövőnkértben olyan módon is jövőt látnak a fazekas képzésben, hogy a már meglévő gyermek kerámia tanszak mellett a továbbiakban nyitott műhelyként működhetne majd, ha beindul a szentesi műhely.

Két szentesi pedagógus tanít a képzésen, bár Kovács Éva nem az iskola alkalmazottjaként. Másikuk, Sárréti Krisztina nemrég költözött vissza a fővárosból, mert hiányzott neki a tanítás. Ugyanis, mint a fiatal keramikus-grafikus művésztől megtudjuk, az Iparművészeti Múzeum műtárgymásoló osztályán dolgozott porcelánfestőként, aztán Szegeden rajztanári és angoltanári képzettséget szerzett, majd Budapesten a tervezőgrafikusok izgalmas, de magányos életét élte. Ezért is tért vissza ide, korábbi lakhelyére, de jelenleg is vizuális környezetkultúra mesterképzésben vesz részt. Szeptembertől oktat a kerámia tanszakon gyerekeket, mostantól pedig a felnőttek fazekas képzésében próbálhatja ki magát. A fiatal tanárnő úgy gondolja, a felnőtteknek sokkal koncentráltabb tudásanyagot kell elsajátítaniuk, hiszen csak egy év áll rendelkezésükre, hogy fazekasnak mondhassák majd magukat. A tanfolyamon, mely nincs előzetes végzettséghez kötve, népi vállalkozás működtetését, és gyakorlati ismereteket, mint például korongozást, égetés előkészítését, mázazást, díszítést is tanulnak.

Darók József