2009. november 27.

Bohém világ

A 20. századi Magyarország bohémvilágát elevenedett meg dr. Szalay László múlt heti előadásában Bródy Sándor, Molnár Ferenc és Krúdy Gyula életén keresztül. Azonban nem életrajzi előadást hallhatott a nagy számban összegyűlt vendégsereg - akik ismerik a doktor urat, azok nem is ezt remélve keresték fel a városi könyvtártárat -, hanem az íróóriások apró részletekből megismerhető igazi énjével találkozhattak ezen az estén.

Dr. Szalay László nem először beszélt kulisszatitkokról, olyan részletekről és öszszefüggésekről, melyeket a hétköznapi olvasó nem észlel, ha fellapozza az írók műveit. Korábban Nagyvárad, és a hozzá kapcsolódó, egykor pezsgő irodalmi élet, most a budapesti írók nagyjai kerültek a fókuszpontba.

- Márpedig egy írót úgy lehet igazán megismerni, ha a magánéletével is tisztában vagyunk - hangzott el a mondat, mely nagy igazságot hordoz magában. Az írók, költők, főként a megidézett korban igazán könynyed életvitelű emberek voltak. Olyan hétköznapokkal, döntésekkel, szerelmekkel és problémákkal, melyek hevesebb érzelmeket sugalmaznak az átlagnál. Titkon azért mindenkiben meggyullad a vágy az iránt, hogy jó volna egyszer-egyszer belebújni a bőrükbe, s igazi bohém életet élni, legalább néhány napig. Rossz döntéseik negatív végkifejletét azonban egyikünk sem hordozná a vállán szívesen.

Bródy Sándorét sem, bár minden férfinak imponálna, ha a nők úgy bomlanának érte, mint ezért a férfiért, aki igazi írófejedelemnek számított. Könnyedén levette a hölgyeket lábukról, miért ne tette volna, hiszen volt pénze, színdarabokat írt, s még jóvágásúnak is számított. Felsége 5 gyermeket szült Bródynak, hasztalan, hiszen kicsapongásai Budapest szerte témát adtak. Az éjszakai élet szerelmeseként - mely sokszor sarkalta őt lumpolásra -, sohasem jöttek ki igazán nejével, házasságuk aztán végleg megromlott.

A jó humorérzékkel megáldott Molnár Ferenc életének összes perce sem irigylésre méltó. Mint ahogyan őt többen jellemezték, rabbini-kus, enyhén szadista ember volt, aki örömét lelte a feleségeivel, élettársaival történő veszekedésekben. A sokszor verekedésig fajuló szóváltásokat simogatásoknak titulálta, noha ebben méltó partnert talált a kor neves színésznőjének, Fedák Sárinak a személyében. Molnár válásukkor is cinizmusához hűen nyilatkozott. Mikor Fedák 30 ezer dollárt kért a válás fejében, annyit mondott: ez a revans számla, hiszen rengeteg vacsorát rendeztek a színésznő lakásán. Majd feleségül vett egy nála 24 évvel fiatalabb primadonnát.

Krúdy Gyula párbajairól volt híres irodalmi munkássága mellett. Magánélete azonban neki sem sikeredett gondtalanra. Sietősen nősült, melynek érdekében szülői hozzájárulást hamisított, azonban frigye becsődölt. Majd beleszeretette a Royal igazgatójának feleségébe, érzelmei csak akkor szűntek meg, amikor beköszöntött életében egy másik, az említett hölgy lánya irányába táplált szerelem.

Cseh-Lakos