2009. november 27.

Százötven millió kultúrára

Több mint 150 millió forintos forrás került a helyi művelődési és oktatási intézményekhez hazai és európai uniós pályázatok kapcsán - számolt be a sikerekről Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője.

Konzorciumi pályázat keretében nyertes projektötletet nyújtott be a városi könyvtár, a művelődési központ és a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont is több hazai pályázaton szerepelt eredményesen. A Deák Ferenc és a Petőfi Sándor általános iskola a Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program keretében nyújtott be sikeres pályázatot.

A helyi kulturális intézmények az önkormányzati támogatás mellett pályázati lehetőségek kapcsán tudnak pluszforrást szerezni a különböző kulturális programok szervezésére, technikai eszközök és berendezési tárgyak beszerzésére. Idén több témakörben is pályáztak az intézmények. Az önkormányzat könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő és könyvtári felzárkóztató pályázatok keretében forrást nyert a városi könyvtár, a művelődési központ és a Lajtha László AMI és Hangversenyközpont számára.

- Hosszú évek óta pályázunk már ezekre a lehetőségekre, azóta amióta a kulturális javakról szóló törvény életbe lépett és lehetővé tette ezt a pályázati formát. Az önkormányzat önerőt ajánlott fel ezekben a projektekben - mondta el Mihály Béláné, aki hangsúlyozta, hogy a jelentős forráshoz jutás annak is betudható, hogy egy új színtér lépett a közművelődési intézmények sorába. Ez a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont, amely berendezési tárgyainak és technikai eszközeinek beszerzésére az önkormányzat által felajánlott önerővel együtt 5 millió forintot lehet idén fordítani.

A nyertes pályázatok között van egy magyar-román határon átnyúló együttműködési program keretében benyújtott projekt, amelyet a temesvári Szórvány Alapítvány adott be, és Magyarországról társpályázói voltak a Deák Ferenc és a Petőfi Sándor általános iskolák. A program a határ menti települések közösségei közötti együttműködésre irányul. November 1-jén aláírták a támogatási szerződést, így több mint 10 millió forintos összeget lehet a helyi intézmények esetében felhasználni a közös sport és kulturális programok szervezésére, valamint eszközök beszerzésére.

- A városi könyvtárnak jelentős uniós pályázati lehetőségei voltak az idén, melyekkel élt is az intézmény. A könyvtár pályázati aktivitása kiemelkedő, 10 pályázatot nyújtottak be, és jelentős az az összeg, amelyhez ilyen módon hozzájutottak. A pályázatok érintik az informatikai- és a szolgáltatásfejlesztést, valamint a felnőttképzést. A könyvtári érdekeltségnövelő és felzárkóztató pályázaton elnyert pénzösszegek pedig állománygyarapításra fordíthatók, tehát a könyvek és dokumentumok beszerzését szolgálják. A könyvtárhoz így körülbelül 70 millió forint jut pályázati forrásból - mondta el az irodavezető.

A művelődési központ esetében a pályázati pénzeket tartalmi munkára és beszerzésekre fordítják. Az intézmény tagja volt a "Építő közösségek, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért" elnevezésű TÁMOP-os pályázatot benyújtó konzorciumnak. Az uniós programban a művelődési központ tanfolyamok szervezésére pályázott, és nyert 24 millió forintot. Szintén konzorciumi tag volt a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, ahol fazekas képzést céloztak meg, és több mint 30 millió forint pályázati támogatást kaptak.

- A kulturális területeken tevékenykedő helyi intézmények idén összességében több mint 150 millió forintos pályázati forráshoz jutottak az érdekeltségnövelő pályázatokkal együtt - jelentette ki Mihály Béláné.

Cseh-Lakos