2009. november 27.

Először a városközpont szépül

Mit mond a főépítész a fejlesztési tervekről?

Nem olyan régóta, Wittek Krisztina személyében új főépítésze van a városnak. A feladatok által diktált időben és gyakorisággal jön Szentesre Budapestről, mert a fővárosban él és a Szent István Egyetem Építéstudományi Karán várostervezést tanít. Munkája során korábban közreműködött például balatoni kikötő, számos lakóház, középület tervezésében, kórházi, szállodai belső terek kialakításában az ország több részén.

Szakemberként, már három éve, hogy bekapcsolódott a helyi városrendezési kérdések megoldásába. Most az Új-Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az úgynevezett kistérségi székhelyek építészeti modernizálásának Szentesre vonatkozó pályázati programja és a későbbi kivitelezés megannyi előzetes tennivalója is leköti energiáját.

- Megtiszteltetés számomra, hogy Szentes főépítészeként vehetek részt abban a szakmai csapatmunkában, amelyik a városrészek integrált fejlesztési stratégiáját van hivatva szolgálni. A város önkormányzati testülete a Városközpontra készített benyújtandó pályázatokkal vesz részt a kétfordulós elbírálásban és ennek első eredményeit jövő tavasszal már megismerhetjük - kezdi szavait a főépítész Wittek Krisztina.

- Úgy tudjuk, hogy először a városközpont építészeti környezete kerül sorra és ezután következik a többi városrész a közeljövőben. A centrum úgynevezett rehabilitációjának néhány konkrét célkitűzését meg tudná említeni?

- Így van. Másrészt szerepel a városközpont programjában többek között a liget előtti Kurca-híd szélesítése, a Petőfi és a Kossuth utca találkozásánál a stabil körforgalom létesítése. Ugyanígy beszélhetünk a "Fehér Ház" galambriasztójáról, vagy az Ady Endre utcai portálok felújításáról, egyéb kertészeti, környezetszépítő munkákról, a városközponti térfigyelő rendszerszeréről, illetve a buszpályaudvar korszerű kerékpártárolójáról.

- Építészeti változás, vagy fejlemény?

- Például zenepavilon épül a Kossuth téren, megújul a Galéria, a református parókia külseje, akárcsak a Szent Anna katolikus templom homlokzata és tetőzete. Bővül a Boros Sámuel Szakiskola udvara és szintén homlokzati felújítást terezünk a Bíróság és az úgynevezett Tiszti Klub épületénél, valamint a Szent Miklós Templomnál.

- A pályázati eredmények nyomán az építészetileg érdekelt ingatlanok tulajdonosait is bevonják a szükséges anyagi eszközök előteremtésébe?

- Tudomásom szerint ennek a pontos körülményei most vannak napirenden az önkormányzati apparátusban. Mindenesetre a pályázatok olyan lehetőséget is tartalmaznak, hogy például 50 vagy akár 80 százalékban nyújtanak anyagi fedezetet és a fennmaradó és fejlesztésre szánt összegről a városnak kell gondoskodni. Itt léphet be az összefogás a magántulajdonosokkal közös pénzügyi befektetésre. Persze ezek a kérdések nem hozzám tartoznak, csupán tájékoztatásul említettem az előbbieket. Egyébként a város részéről írásban küldtek felvilágosítást minden érdekelt ingatlantulajdonosnak a pályázati önrész kialakításával összefüggésben - fejezte be nyilatkozatát Wittek Krisztina Szentes város főépítésze.

- bert