2009. november 27.

Alföldi Betyár Lakomázó

Rózsa Sándor és a csőben sült malac java

Kérdéssel kezdünk. Szerethette-e Rózsa Sándor a csőben sült malac javát rozmaringos burgonyával? Létezik egy legenda, miszerint Veszelka Imrének volt egy Lebuki nevű csárdája, a szomjazók (no meg az enni vágyók) Szentes és Orosháza között találhattak rá, pontosabban: a két megye, Csongrád és Békés határán. A csárda mestergerendája mutatta a megyehatárt. És mivel a szigorú rend parancsára a perzekútorok nem léphették át a megyehatárt, így a csárda nagyon sokszor biztonságos hely, a menekülés útja volt az a betyárok számára hol az egyik, hol a másik oldalon. Arról is szól a legenda, hogy ebben a csárdában nagyon is szerették a csőben sült bőrös malacot rozmaringos burgonyával, ropogósra sütve.

Minderről Sőrés Zoltán tulajdonos az Alföldi Betyár Lakomázó felavatásán tájékoztatta a média képviselőit. És akkor jöhet a második kérdésünk: mi ösztönözhet egy vállalkozót arra, hogy Szentesen elkészítse a tájegység első, a reformkor hangulatát idéző betyáros lakomázóját? És egyáltalán, miért éppen lakomázónak nevezi el a vendéglátó egységét?

Ezzel tulajdonképpen egy gyerekkori álom valósult meg. Régóta tervezgettem, hogy a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozhassak, ahol a magyar ízeket, a magyar terméket áruljuk és készítsük el - meséli, majd kitér arra, hogy az Alföldi Betyár Lakomázó nem gyors-étterem, nem pizzéria, nem hamburgeres, és nem is étterem, ő az arany középutat választotta, így lett lakomázó. A betérő vendég 35 különböző ételt talál az étlapon, plusz 35 féle ételük van, amit előrendelésre felvesznek. Mint mondta, azokat a vendégeket szeretnék megcélozni ezzel, akiknek fontosak a magyar ízek, a magyar árukból, mindenféle ételszínezék és ízfokozók nélkül készült ételek. És ezt mind frissen, a vendég szeme láttára készítik el.

- Hagyományos fűszerezéssel, eljárással készült magyaros ételeket kínálunk vendégeinknek. Elérhető árakban kerül pultra minden áru. Egy tartalmas étkezés a Lakomázóban körülbelül annyiba fog kerülni, mint egy nagyüzemi menü akármelyik étteremben. Természetesen kínálatunkban lesznek olyan különlegességek is, melyek drágább árkategóriát képeznek. Itt értem a kalocsai bikabélszínből készült vaslapon sült szeleteket, vagy a bikabélszínből készült fasírozottat. Választékunk 99 százaléka megegyezik az átlagmenü árával 550-650 forint. Frissensültek körettel, savanyúsággal, friss házikenyérrel. A kiszállítás önmagában nem lesz pluszköltség, hanem a csomagolást (melegen tartó edény) kell megfizetni, ami 50 forintot jelent pluszban - mondja.

Nyitva tartás hétfőtől péntekig reggel fél 6-tól este fél 9-ig. Szombaton reggel fél 6-tól este fél 8-ig, vasárnap reggel fél 6-tól este fél 7-ig. Ez idő alatt rendelésre házhoz is szállítanak. Arra is gondoltak, hogy az üzletben parkolójegyeket tartanak a vendégek számára. Csak fejeződjön be a útburkolat javítása az Ady Endre utcában. Egyelőre 12 ülőhelyet tudnak biztosítani, amennyiben a vendégek száma bővülni fog, a galériát is berendezik majd. A tervek már elkészültek erre is.

Úgy tervezik, hogy bizonyos rendezvényeken népi viseletben szolgálnak fel.

Gondoltak a gyerekekre is. Őket úgynevezett kisbetyá-roknak készült lakomával várják, amely tipikusan gyermekételeket tartalmaz. (Sajtos, szárnyas ételek.) Leves egyelőre nem lesz. A két séf, Soós Gábor és Kiss Csaba sok olyan ételt is kínál, amely ehhez a tájegységhez, régiónkhoz tartozik.

És itt jön be a harmadik kérdés: miért éppen hétfőn, 23-án nyitnak a nagyközönség előtt? A választ hamar megkapjuk Sőrés Zoltántól:

- November 22-én, vasárnap volt Rózsa Sándor halálának a 131. évfordulója. Szlogenünk az, hogy 23-án Rózsa Sándor újjászületik. A dekoráció is Rózsa Sándor és betyárcimborái köré fonódik. Ez adja az üzlet hangulatát.

Lovas József