2009. június 26.

Kis kukta

Pasztició

Hozzávalók (6 személyre): 25 dkg makaróni, 2 tojás, könynyedén felverve, 6 dkg reszelt parmezán, 2 ek. zsemlemorzsa. A húsos mártáshoz: 2 ek. olívaolaj, 2 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva, 75 dkg darált marhahús, 40 dkg konzerv-paradicsom, darabolt, 9,5 dkg paradicsompüré, 1,25 dl marhahúsleves, 0,6 dl száraz fehérbor, fél teáskanálnyi őrölt fahéj, 1 tojás, könnyedén felverve. A szószhoz: 9 dkg vaj, 7,5 dkg finomliszt, 8,75 dl tej, 8 dkg reszelt parmezán, 2 tojássárgája.

A húsos mártás elkészítéséhez az olajat melegítsük fel egy nagyobb lábasban, és adjuk hozzá a hagymát. Állandó keverés mellett pároljuk, amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a darált húst, és addig pároljuk, amíg a hús kifehéredik. Keverjük hozzá a leszűrt paradicsomot, a paradicsompürét, a marhahúslevest, a bort és a fahéjat. Addig gőzöljük fedő nélkül, amíg besűrűsödik. Hűtsük le, és keverjük hozzá a tojást. A szósz elkészítéséhez a vajat olvasszuk fel egy közepes lábasban. Adjuk hozzá a lisztet, addig keverjük, amíg besűrűsödik és gyöngyözni kezd. Folyamatosan adagolva adjuk hozzá a tejet, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg felforr és besűrűsödik. Keverjük hozzá a sajtot, egy kicsit hűtsük le, majd végül adjuk hozzá a tojássárgáját. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a légkeveréses sütőt 160 °C-ra. Egy laposabb, 2,5 literes tűzálló tálat kenjünk ki olajjal. Főzzük meg a tésztát forrásban lévő vízben, majd szűrjük le, és öntsük az előkészített, kikent tálba. Ezután keverjük össze a tojással és a sajttal, és terítsük szét a tál alján. Oszlassuk el rajta egyenletesen a húsos mártást, és erre locsoljuk rá a szószt. A végén szórjuk meg zsemlemorzsával. Süssük fedő nélkül körülbelül 1 órán át, vagy amíg a szósz enyhén megpirul. Tálalás előtt hagyjuk 10 percig pihenni.