2009. június 26.

Egy hónapja bevetésen

Pályakezdők: Kramf István

Biztos állás a rendőri hivatás, ami kedvező feltételeket biztosít, aránylag jó fizetéssel, gondolta Kramf István, amikor jelentkezésre adta fejét, több barátjával együtt. A 22 éves fiatalembernek munkába állás után sem változott a véleménye. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola elvégzése után nevezték ki a Szentesi Rendőrkapitányság kötelékébe, május 18-a óta városunkban szolgál és véd a vásárhelyi fiatalember.

A kétéves iskolában betekintést nyert a szakmába, amelyről addig valós elképzelése nemigen volt, ahogyan a rendőrök helyzetéről sem, szinte csak a tévéből szerzett ismeretekre támaszkodhatott. István szerint kis kalandvágy is kell ehhez a hivatáshoz, valamint arról is beszélt, hogy a rendőrök között vannak komolyabb sportmúlttal rendelkezők. Ő is sportolt világéletében, szerinte ezért nem volt számára nehéz a felvételi fizikai része. Az elméleti vizsgán a történelmi tájékozottságot mérték fel, így például, mennyit tud a jelentkező rendőrség múltjáról, vagy éppen az uniós csatlakozásról. Családjában előtte nem volt senki ezen a pályán, de mindenki elfogadta a döntést: érettségi után rendőrnek tanul.

Szakmailag képzett, fizikailag felkészült legyen, emellett elhivatottság, kitartás szükséges még, sorolta a pálya elején lévő fiatal a jó rendőr ismérveit. A szentesi kapitányság közrendvédelmi osztályán teljesít közterület szolgálatot, ez járőrfeladatokat jelent a fiatal őrmester számára. Istvánt tapasztalt kollégákhoz osztották be, teljes intézkedési jogkörrel, lőfegyverrel rendelkezik, s a járőrvezető utasításainak megfelelően jár el. Az eddig eltelt bő egy hónapban adódott feladatai közül egy cselekményben dúsat emelt ki kérésünkre. Egy gyermekkorú és fiatalkorú eltűnését jelentették be, minekutána ezt a két személyt "keresték fel", fogalmaz a fiatal rendőr. Egy szórakozóhelyen találtak rájuk, pontosabban az egyikükre, egy lányra, míg társa, egy kisfiú üldözés (ez esetben nem autós üldözés, hanem futkározás) után lett meg. Érdekesség, hogy a lány anyja a hír hallatán, hogy csemetéjét visszaviszik az intézménybe, ahonnan megszökött, a szakzsargon szerint "erős ellenérzést tanúsított".

A rendőrség megítélésén nekik, a végrehajtásban dolgozóknak kell változtatniuk, fogalmaz a fiatal rendőr. Mivel végrehajtó szervről van szó, az állam utasításai szerint kell eljárniuk, ezt az állampolgárok néha sérelmezik, s lehet, hogy a rendőr sem ért egyet mindennel, amit végre kell hajtania. Nagyobbrészt együttműködés, segítő szándék tapasztalható az emberek részéről a rendőrök véleménye szerint.

István ezzel a képesítéssel egészen a főtörzszászlós rendfokozatig menetelhet, ez elsősorban beosztásfüggő. A fiatalemberben azonban megvan az ambíció, hogy főiskolai képzéssel feljebb jusson a ranglétrán.

Darók József