2009. január 23.

Kis kukta

Viharsarki húsgombócleves

Hozzávalók: bors, 4 ek. cukor, 30 dkg darált hús, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 ek. liszt, 1 ek. majoranna, mustár, 4 ek. olaj, 1 cs. petrezselyemzöld, pirosarany, egy marék rizs, 2 gyökér, 2 sárgarépa, só, 3 dl tejföl, 1 tojás, 1 zeller, vegeta.

Elkészítése: A zöldséget sajtreszelőn (vagy erre alkalmas gépen) hajszálvékonyra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük. Az olajon sötétbarna karamellt készítünk, rádobjuk a reszelt zöldségeket, ételízesítővel félig puhára pároljuk. Pirospaprikával és majorannával meghintjük, átforgatjuk, vízzel felengedjük, sózzuk. Amíg fő, összeállítjuk a húsgombócot: a húshoz keverjük a tojást, a rizst, a vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, pirosaranyat, borsot és 4-5 centis gombócokat hengergetünk. Amikor a leves forrt pár percig, mustáros, tejfölös habarással besűrítjük (hagyjunk tejfölt a végére is), belecsavarjuk a fél citrom levét és ha újra forr, lassan puhára főzzük benne a gombócokat. Jó étvágyat!