2009. január 23.

Ajánljuk magunkat!

A Magyar Televízió Főtér című turisztikai műsorában meghirdetett az Év települése verseny jelöltjei közé tavalyi szereplése alapján bekerült városunk és környéke is. Lehetett rá szavazni, akár ehhez a címhez hozzájuttatni. Végül az előkelő ötödik helyre futott be.

Azon gondolkodom, mi lett volna, ha.? Hogyan találta volna Szentest a Magyar Turizmus Zrt. ajánlata, hogy városunkat felveszi kiemelt projektjei közé? Csábító lenne ezt a címet viselni, vagy kellemes teher? Alábbi gondolataimat másokkal folytatott korábbi beszélgetéseim alapján adom közre. Elöljáróban annyit: az említett műsor a tavaly januári napsütésben készült gyönyörű képekben idillinek mutatta városunkat. Találkoztam turistákkal, akik kifejezetten a Főtérben látottak miatt kaptak kedvet az ideutazáshoz, s nem is csalódtak.

A műsor megmutatta, ami képekben kifejezhető, s nem csak Szentesen, de a környékben is. Igaz, a határainkon túlra szálló lecsó illatát nem tudták érzékeltetni. Sporteseményeken forr a víz a medencében, s a Nemzet Sportvárosa rendezett már két Európa-bajnokságot is.

A fővárosi ember csendes, zajmentes nyaralásra vágyik, a hegyek-dombok között élő pedig arra, hogy itt végre kerékpárra pattanhasson. A lapunkban bemutatott Magyar Kempingezők Egyesülete is azért tette le voksát városunk mellett, mert nyugodt a miliője, kedvesek a helybeliek, szóval olyan emberközeli minden. Ebből logikusan az következik, "nyárban" vagyunk erősek, hiszen akkor érkeznek a strandimádók, az edzőtáborozó sportolók, a testvérvárosok lakói stb. Ugyanakkor a törekvések ellenére is, még mindig szegényes ebben az évszakban a város programkínálata, nyári estéken szinte elnéptelenedik Szentes.

Szervezőktől hallom: sok embert megmozgató eseményeikre külön versenyszámmal felér az elszállásolás a városban. Már három éve van konferencia központunk, de még ugyanennyibe telik, míg lesz hozzá szállodánk. Bár a belváros sokat korszerűsödött, a majdani szállodavendég remélhetőleg az ablakból nem a "fehérház" szocreál erkélyeire fog rálátni. A múzeum három évet várt, hogy a megyeháza főbejáratán fel lehessen végre tüntetni a létezését (ki tudja, emiatt hányan mehettek már el mellette).

Megírtuk: elkészültek a tervek a Hősök erdejében létesítendő szabadidőparkról. Apropó, ott a Széchenyi-liget, amelyben kicsiben megvalósítható lenne egy hasonló kulturális- és sportsziget, mint amit nemrég láttam egy varázslatos filmben a New York-i Central Parkról. Persze, csak szezonálisan, és alkalmanként, hiszen sokan pihenni járnak ki a ligetbe.

Regionális turisztikai klaszter alakult, s szó van arról, hogy összefognánk a szomszédvárral, Csongráddal. Emellett jobban ki kellene használni az adottságainkat, lovas túrákra, vízitúrákra is. Ha most irányulna nagyobb figyelem a városra, nem biztos, hogy mindenben felkészülten találná. Mégis győzelemmel felérő ez az 5. hely. Szerencsére, jó irányba mutatnak a dolgok.

Mint az a klaszter tagtoborzó találkozóján elhangzott, el kellene ültetni a fejekben: aki szolgáltatást nyújt a vendégnek, ne öncélúan tegye. Ajánljuk magunkat és a várost!

(darók)