2009. január 23.

Táncbajnokok mellett ropták

A versenyszezon előtt mi mással, mint tánccal pihentek a Szilver TSE sportolói az egyesület bálján. A mulatságból ezúttal már a 14. rendezték.

Az egyesület vezetője, Szatmári-Nagy Szilvia olyan vendégeket köszönthetett a rendezvényükön, mint a Magyar Táncsport Szövetség elnökét, Somkúti Annamáriát, és főtitkárát, Domonkos Istvánt, vagy a klubot kezdetektől támogató Csikai Miklóst, az Árpád Agrár Zrt. elnökét. Szokásukhoz híven táncbemutatóval nyitották az est programját a szilveresek. Népszerű volt a jive, a zárótáncot előadó László Csaba-Mikes Anna párostól pedig a quick step bizonyult kö-zönségkedvencnek a pazarul felújított gyermekélelmezési konyha ebédlőtermében. A korábbi magyar bajnok, Németh Anikó nagynénje ajánlotta, hogy egy bálban remek lehetőség lenne összehozni a csapatot, mesélte Szilvia érdeklődésünkre. - Akkor 80-an gyűltünk össze, most 270-en vagyunk, a táncosokon kívül visszatérő vendégeink a szülők, az ő barátaik, a táncot kedvelők, mondta. A tavalyi évet szép eredményekkel zárták, az pedig már nem is újdonság, hogy a Szilver az ország legeredményesebb táncklubja, így van ez már hat éve.

Rendszeresen meghívást kap néhány szilveres pár az USA-ba és Kanadába, hogy újévi koncerten lépjenek fel. A legutóbb kint járt öt páros között volt Kósa András Pandur Petrával és Nagy Gergő Horváth Alexandrával, akik az ottani szervező kérésére humoros polkával szórakoztatták az óceánon túli publikumot, s ezt bemutatták a bálon is.

Gergőtől és Alexandrától megtudtuk: szórakozni jöttek. Csak január végétől kezdődnek a versenyek, itt kipihenhetik a decemberi rigai ifjúsági Eb-t, ahol standard-ben a jónak mondható 20. helyen végeztek.

Barátságból, nosztalgiából segíti a Szilvert dr. Badóné dr. Vekerdy Márta, aki a helybeli táncversenyeken a csapat orvosaként tevékenykedik. Fia 10 évig itt táncolt, innen a kapcsolat, halljuk tőle a bálon, melyre szintén rendszeresen jár. Komoly sérüléseket nem kell ellátnia, lányok jönnek hozzá, akiknek fáj a lábuk a magas sarkú cipőben. Inkább a biztonság kedvéért van orvos a versenyeken, mondja a baleseti sebész, aki büszke a klubra, mert olyan, mint egy nagy család.

A versenytáncok után a Lézer együttes zenéjére a parketten megtörtént a keveredés. Mint kiderült, cseppet sem volt visszatartó ereje a korábbi látványos táncbemutatóknak, hiszen a bajnokok mellett bátran csörögtek a "civilek" is. Így tett Bon-dorné Justin Piroska is kedvesével, Rágyánszky Sándorral. Attól féltek, simán letáncolják őket a bajnokok, de úgy látták, azok ugyanúgy teszik a lépéseket egy buliban, mint ők, ekkor megnyugodtak, vallják be. Piroska büszke lánya, Szőke Ivett - gyerek II. C tíztáncban elért - bajnoki első helyezésére párjával, Katona Andrással. A kislány 4 éve táncol, most váltott juniorra, s bizony egy standard ruhának csak az anyaga 30 ezer forintba kerül. Aki varratja, annak még többe, de az anyuka maga varrja. A költségek ellenére mégis ajánlják ezt a sportot másoknak, mert kitartást, kultúrát ad, a fiúk is másképp viselkednek a lányokkal.

Darók József