2009. január 23.

Örökségünk a feketekerámia

Bese László állandó kiállítása

Állandó kiállítás mutatja be mostantól a szentesi feketekerámia nagymestere, Bese László szakmai életútját és munkáit. A tárlat a nyugalmazott alezredes fazekasműhelyének évtizedek óta helyet adó intézmény, a Hegedűs László Helyőrségi Klub dísztermében nyílt meg január 20-án.

A 83 éves mestert Berki Gáborné igazgatónő méltatta, gazdag életútját felvázolva természetesen nem maradhatott említés nélkül a tavaly augusztus 20-án kapott Népművészet Mestere kitüntetés sem. A fazekasmestert erre az elismerésre Mód László néprajzkutató terjesztette fel, aki fiatalok népzenei műsorát követően arról beszélt a megnyitón: napjainkban már nem csak épületeket, természeti környezetet értünk kulturális örökség alatt, hanem a technológiákat is. Így a kézművesség is kezd világszerte a részévé válni. Örökségturizmus épülhet a néprajzkutató szerint a feketekerámiára, melyet dokumentálni kell az utókornak, s a képzésről is szükséges gondoskodni. A magyar kultúra napjához időzített kiállítás szól a múltról, valamint a jövőről is, hiszen Bese László tudását, alkotói világát kiváló pedagógiai érzékkel maga köré gyűjtött tanítványai viszik tovább. Bese Lászlót a középpontba állítva, Mód László múzeumi időszaki kiállítást is rendez októberben a feketekerámia kiváló alkotói előtt tisztelegve.

A Tisztiklub kiállításán tabló mutatja be a mester munkásságát, a vitrinekben pedig alkotásai sorakoznak. Mázas és mázatlan edények az egyikben, külön szekrényben a feketekerámiák, köztük kanták, vázák, korsók, lisztes fazekak, s mindegyik magán viseli kedvelt motívumait.

(darók)