2009. január 23.

Önkéntesek segítenek

Folytatódik a több éves program

Újabb állomáshoz érkezett a gondozási központban az önkéntes program, az intézménybe az idei évben is várnak olyanokat, akik szívesen segítenének az ellátottaknak akár a hivatali ügyek intézésében, akár a ház körüli teendőkben, illetve egyéb feladatok elvégzésében.

A tavalyi év végén kereste meg az intézményt a szegedi, főként ifjúsági programokkal foglalkozó SZITI egyesület, mely nyertes pályázó lett az Országos Foglalkoztatási Alap által újra meghirdetett Ötlet-programon. Így lehetőségük van önkéntesek foglalkoztatására, a Dél-Alföld mind három megyéjében ők képviselik a programot.

- Az Ötlet-programot már 2007-ben tíz hónapon keresztül futtattuk Szentesen, akkor két főt tudtunk ilyen formában foglalkoztatni, illetve volt egy koordinátor is, aki segítette a beilleszkedésüket. 2009-ben felvettük a kapcsolatot az egyesülettel, január 9-ig lehetett a fogadószervezeteknek jelentkezni. Be kellett mutatnunk szervezetünket, illetve helyszíni látogatást is tettek munkatársaik intézményünkben, hogy megnézzék a fogadás körülményeit - mondta el lapunknak a gondozási központ vezetője Puskásné Halál Ágnes, aki hangsúlyozta, hogy a programban nemcsak az önkéntesek munkavégzése a fontos szempont, hanem az is, hogyan alakul személyes fejlődésük. Tehát elsősorban nem munkaerőpótlásról van szó, hanem hogy a jelentkezők készségei és képességei fejlődjenek.

Az önkénteseknek a szegedi egyesületnél, a www.ötlet.hu honlapon kell jelentkezniük, pályázati kritérium, hogy maximum 26 évesek lehetnek, és nem lehet hivatalos munkahelyük. Munkájukért cserébe természetbeni juttatást kapnak: telefonhoz, utazáshoz és szállásköltséghez, sőt akár étkeztetéshez is biztosít hozzájárulást a program számukra.

Az önkéntesekkel a fogadó intézmény hosszabb távon szeretne együttműködni, melynek oka, hogy az önkéntesek étkeztetésben történő segítsége, az adminisztratív jellegű feladatok ellátása és a gondozási tevékenységek mellett hangsúlyos az ellátottak lelki, mentális gondozása is. Ennek oka, az intézményvezető szavait idézve az, hogy az ellátott idősek általában magányos emberek, s ezért keresik az intézményi ellátási formát. Családi kapcsolataik háttérbe szorultak, sok esetben vidéken élnek rokonaik, így nagyon fontosak számukra a beszélgetések. Mint ahogy Puskásné Halál Ágnes említette: Vannak olyan önkéntesek is, akik évek óta járnak egy-egy időshöz, így kialakul köztük a bizalmi kapcsolat, lelki társakká válnak egymás számára. Ezért szerencsés, ha olyan önkéntesekkel sikerül felvenni a kapcsolatot, akiknek már ismerik a személyiségét, munkáját, tapasztalatait, élettörténetét, hiszen könynyebb őket beilleszteni az ellátotti közegbe.

A régió három megyéjében összesen 20 önkéntest tudnak foglalkoztatni a program keretében, a projekt vezetését a SZITI látja el. A gondozási központhoz a remények szerint két-három önkéntes kerül, de más szentesi intézmény, illetve civil szervezet is jelölte magát, így várhatóan március elejétől kezdve tíz hónapig folytatódik a városban az önkéntes program, mely több éve stabilan, strukturáltan működik már Szentesen.

Cseh-Lakos