2009. január 23.

Sport- és tehetséggondozás

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a gyermek, ifjúsági és sportbizottság kizárólagos feladata a sportegyesületek támogatási kérelmének az elbírálása, és a létesítmény használat költségviselésével kapcsolatos átruházott testületi döntések meghozatala.

Ez már hosszú ideje nem egészen így van - vélekedik dr. Rébeli Szabó Tamás, az említett grémium elnöke. Mint mondja, a bizottság - egyebek mellett - az oktatási intézmények művelődéspolitikájával is foglalkozik, kiemelten a gyermek- és ifjúságvédelem vonatkozásában.

- Készek voltunk az úgynevezett kocsmarendelet megalkotására, amelynek még ma is pártolója vagyok. Ennek a struktúrája átalakult. Helyi rendelet tervezetet alkottunk volna, ezzel kapcsolatban kifogást emelt a Közigazgatási Hivatal. Véleményem szerint újra elő kellene venni az egészet annak érdekében, hogy a 13-14 éves gyerekek ne a szórakozóhelyeken töltsék a serdülőkoruk egy részét, illetve ne ott kezdjenek felnőtté válni, mert nem ez a legjobb út.

Más bizottságokkal közösen sokat dolgoztunk rajta, de sajnos mégsem lett belőle rendeletalkotás. Szerintem lehetnénk, ebben úgymond "jégtörők", hogy megalkossuk a rendeletet, példát mutatva az országnak, más településekhez hasonlóan, akik egyedülálló dolgokkal rukkoltak elő.

Fontosnak tartom, hogy a kiskorúakat kiszorítsuk a szeszes italt is árusító szórakozóhelyekről és az éjszakából. Ott, ahol a szülői háttér -nem tud, vagy nem kíván partner lenni ebben a kérdésben, akkor a társadalomnak, az önkormányzatnak van felelőssége, így tehát lépnie kellene, hiszen a megelőzés nagyon fontos, a helyes erkölcsi nevelésükhöz és az egészségmegőrzésükhöz.

- A másik nagyon fontos dolog a hátrányos helyzetű gyerekek óvodai és oktatási intézményekben történő fejlesztése. Eredményeket értünk el ezen a téren, azonban úgy érzem, mintha a tehetséggondozás ebben kárt szenvedett volna. Sem helyi, sem állami szinten nincs kielégítően kezelve. Nem azt mondom, hogy a hátrányos helyzetűektől kell elvenni a meglévő támogatásokat, hanem a tehetségesebb gyerekek felé áramlik kevesebb pénz.

Ezt nem tartom megfelelőnek, hiszen az utóbbi években - az egyre inkább elnehezülő mindennapokban - ma már nem csak a hátrányos helyzetű családoknak jelent problémát, a gyermekeik tehetségének megfelelő oktatási, képzési, sportolási lehetőségek igénybevétele (külön órák, utazási költségek, stb.). Pedig, ha jól vannak menedzselve, akkor a későbbi munkálkodásukkal ők fogják előrébb vinni a várost és az országot is.

- 2008. évben felül kellett vizsgálni a város sportkoncepcióját, ez már megtörtént. A testületi ülésen nagy vitát váltott ki az előterjesztés.

- Az uszodával kapcsolatosan az idegenforgalom vagy a helyi sport, erre volt kiélezve az egész, de kijelenthetem: sportturizmusról kell beszélünk.

Az elfogadott idegenforgalmi koncepcióban így is fogalmaz a testület.

A képviselők többsége a sportturizmusra tette le a voksát. Némelyek a sportolókat próbálják szembeállítani a vendégekkel, az idelátogató turistákkal. Azt ki kell mondani, hogy az eltelt egy év alatt az idelátogató vendégek nem tettek negatív bejegyzést az uszodában. Tudják, hogy Szentesen mit kapnak, a belépők áráért, és azzal meg vannak elégedve. Például: ha wellness szolgáltatásokat is igénybe kívánnak venni, akkor már nem ide jönnek.

A vitában úgy gondolom, a helyi lakosok egy részének és a sportolóknak is megértőbbnek kell lenni. Meggyőződésem, amikor a város lakossága jobban igénybe tudja venni az uszodát, például iskolai szünetekben, akkor azt megteheti, nem zavarják a sportolók őket az edzéssel.

- Gyakran szóba kerül az egészséges ifjúság kérdése. Ilyenkor arról is vita van, hogy a tömeg vagy élsportot kell támogatni jobban.

- A véleményem az, hogy lehet, hogy nem a délutánonként szervezett sportprogramokra kell pénzt adni az önkormányzatoknak, hanem a mindennapos testnevelés felé kell elmenni a támogatásban, mert akkor ott vannak a gyerekek. Szükség van a délutáni programokra is, de átgondoltabban kell szervezni, ha nincs kellő hatékonysága, akkor be kell látni, hogy a gyerekek elfoglaltak. Javasoltam azt is, hogy mérhető legyen az iskolák sporttal kapcsolatos működése, hatékonysága a szabadidős- és teremsport vonatkozásában. Városi versenyeket kell rendezni az iskolák között, itt egyebek mellett kézi-, kosárlabda és focibajnokságokra gondolok, és amelyik iskola jobban szerepel, talán több támogatást kaphatna. Véleményem szerint a testnevelési órák számát kell növelni.

A koncepcióban szerepel az is, hogy jó lenne a gyerekeket kivonni a számítógép elől, sportoljanak is, ennek érdekében például minél több kosárpalánkot kell elhelyezni a városban.

- Mi legyen a minőségi sporttal a városban?

- Nálunk is nagyon sok tehetséges gyerek van, így például birkózásban, vízilabdában és táncban is, de lehetne tovább sorolni a sportágakat. Az alapképzésükhöz a minimális feltételeket biztosítani kell, és lehetőség szerint a kiemelkedő egyéni sportolókat és csapatokat, pedig támogatni kell.

A koncepció tárgyalásánál fölvetettem egy főiskola létrehozását, sportváros lévén, így például az edzőképzés, edző utóképzés terén van lehetőség. Ott, ahol nincs utánpótlás, akkor annak a csapatnak előbb utóbb vége. Szentesnek előnye, hogy utánpótlásbázisa van, arra épülnek a csapatok. Voltak már próbálkozások különböző főiskolai karok kihelyezésével, de nem jött össze, ezért gondoltam azt, hogy a sportvonalon kellene gondolkozni a jövőt illetően. Nem egy sportághoz kötődően, hanem általánosan a sportban.

Előrelépés az is, hogy a gimnáziumban úgynevezett vízilabda, úszóosztály indul, ez a helyi sportot is erősíti.

- Az idei év nagy rendezvénye lesz a karate világbajnokság. Kicsit talán furcsán hangzik: Szentes rendezi Budapesten.

- A mérkőzések ott lesznek ugyan, de hozzá kapcsolódóan, gondolom, a városban is szerveznek rendezvényeket. Szentesen nincs meg a kellő háttér, szálloda, létesítmény, hogy ezt az elvárásoknak megfelelően meg lehessen rendezni. A rendezvénnyel Szentes, a város sportolóinak hírnevét viszik el a nagyvilágba. A város a lehetőségeihez mérten természetesen támogatja a vb-t, de a helyi rendelet szerint nem abból a keretből - a bizottságunk által felosztandó -, amiről eddig beszéltünk, mert az a helyi sportra fordítható.

Lovas József