2009. január 23.

A helyesíró is rövidít SMS-ben

A közelmúltban a Boros Sámuel szakközépiskolában rendezett Implom József-helyesíró verseny regionális fordulójában a szakközépiskolások között Bugya Nikolett szerezte meg az első helyet. A Boros diákja 90,5 százalékos teljesítményével folytatta az iskola sikerszériáját.

A szövegszerkesztő program azonnal aláhúzza pirossal a helytelenül leírt szót, egy helyesírási verseny résztvevőinek azonban nélkülözniük kell ezt a segítséget. Sokat is kellett rá készülnie Nikolettnek, a 7. órákban felkészítő tanárával, Fári Mónikával több száz szón gyakorolták a rövid és hosszú mássalhangzókat, az egybe-és különírást.

A 9. C-be járó Nikolett humán szakon tanul, titkárnő szeretne lenni. Egy héten négy magyarórájuk van, 2-2 irodalom és nyelvtan. Utóbbihoz vonzódik jobban a diáklány. Egyetért abban, hogy aki jó magyarból, könnyebben tanul idegen nyelvet. Nem véletlen, hogy angolból is ötös Nikolett, már ötévesen tanulta.

A regionális versenyen elért győzelemmel továbbjutott a Kárpát-medencei döntőre, ahová még egy közgés diák is vele tarthat, a 3. helyezett Horváth Dominika. Erről a február végi megmérettetésről Nikolett azt mondja, jó lenne megnyerni, de biztosan sok jó vetélytársa lesz. Olvasni regényeket is szeret, de legutóbb Nemere ötperces krimijein izgult az interneten.

Ami pedig a mai fiatalok között az e-mail-és SMS-írásban terjed, a kiváló helyesírót nem zavarja. Mosoly kíséretében bevallja, nála is becsúszik néha rövidítés. - A lényeg, hogy ki tudjam olvasni az üzeneteket, védi meg a (diák)mundér becsületét. Egyébként is fontos az anyanyelv alapos ismerete, mert mint mondja, az érettségin pontlevonás jár a diákoknak a nyelvtani hibákért.

A szentesi lány sok jót hallott a Borosról, családjából a nagymamája tanult itt. Sikeres szereplését osztályfőnöke ötösökkel honorálta. Fári Mónika 12 éve versenyeztet, s már több győztes tanítvánnyal is büszkélkedhet.

D. J.