2009. január 23.

Értékel a polgármester

Megőrizni a város építő békéjét (2)

Eredményeiben talán többet hozó, de munkáját tekintve átlagos esztendőként említette Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a 2008-as esztendőt. Lapunk előző számában közölt évértékelő interjúnk első részében szó esett fejlesztésekről, az idei feladatokról, és a közösségi alkotásokról. E hasábokon folytatjuk a beszélgetést, amelyben kitértünk a városközpont megújítására és a fejlesztésekre is.

- Munkahely szempontjából, miként Ön is fogalmazott: Szentes eléggé kétarcú. Mire gondolt ezzel?

A 7-9 százalék körüli munkanélküliség azt jelenti, hogy jelenleg közel 1000- 1500 embert regisztrálunk munkanélküliként. De azt is látni kell, hogy a város tavaly közel 100 ember számára szervezett közmunkát, és bizony nehezen lehetett összeállítani a csapatokat. Az emberek egy része nem úgy áll a dolgokhoz, ahogyan kellene: hogy megfogja a lapát nyelét. A másik oldalon ez nyilvánvalóan bizonytalanságot szül, amely sok emberi sorsot kétségbe hajt. Ezért is tekintjük fontos feladatnak a munkahelyteremtést. Ennek a feltételeit kell biztosítania a városnak.

Itt elsősorban az Ipari park benépesítésével számolunk. Az első üteme már betelt, a második, a volt Kontakta mögötti zöldberuházás befejezését jelenti, míg a 2008-as pályázattal megnyert harmadik ütemet, a Kunszentmártoni út melletti területen el tudjuk kezdeni, közművesítjük, hogy minél több vállalkozó telepedjen le Szentesen.

- Elhangzott az is, hogy az idei év nagy feladata a városközpont megújításán túl a kórház fejlesztése lesz.

- Már tervezőasztalon van az új műtéti tömb, és a hozzá tartozó ápolási rekonstrukció. Ez esetben a Csongrád Megyei Önkormányzattal való összefogásról beszélhetünk, hiszen a város elkészíti, beadja és finanszírozza a pályázatot, ugyanakkor a megyétől azt kérjük, hogy működtetőként támogassa a fejlesztés megvalósítását. A kórház az elmúlt esztendőben sem maradt fejlesztés nélkül, hiszen az Egészségügyi Minisztérium által biztosított 120 millió forintból újult meg a szülészet, a gyerekosztály és az onkológia egy része, a fertőző osztály pedig új helyre került. Ezenkívül még néhány pályázat elbírálás előtt áll a kórházban, bízunk benne, hogy nyertesek lesznek, ami további fejlesztést tesz lehetővé az intézményben. A Petőfi Szálló esetében a 2009. most már nemcsak a bontások, hanem az építés éve is lesz.

- Már szó esett róla, de úgy vélem, újra említést kell tenni a tervezett erőműről, ami szintén az idei év feladatai között szerepel.

- Már sejtettük és készültünk rá, hogy nemcsak az ország, hanem a település energiafüggőségét is csökkenteni kell. Ezzel a ma még elzárt csapokkal álló gázrendszerben (az interjú az orosz-ukrán gázvita idején készült - a szerk.) fölértékelődött az a termálkincs, amit a város hosszú évek szisztematikus munkájával Európában Rejkjavikhoz hasonlóan egyedülálló módon közműrendszerként használ, nemcsak közel 1500 lakás, hanem közintézmények fűtése szempontjából. További lépéseket teszünk a térség saját energiabázisára, az itt felhalmozódott biomassza felhasználásával egy elektromos erőmű építésére. Ez azt jelenti, hogy a város a stabil energiabázison nemcsak gazdaságfejlesztést tud végrehajtani, hanem lakói számára egy kiszámítható jövőt ad.

- Ezekben a napokban is folynak a pénzügyi egyeztető tárgyalások. Lehet már tudni, hogy milyen lesz a város idei költségvetése?

- Végérvényes számok még nincsenek, ugyanakkor a költségvetési koncepció azt mutatja, hogy azt az egyensúlyteremtő munkát, amit három-négy évvel ezelőtt elkezdtünk, még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is siker koronázza. A koncepció szintjén a költségvetési tervezet hiányát 2 százalékon belülre tudtuk szorítani, és én bízom abban, hogy a hiány még kisebb is lehet. Ami a végrehajtást illeti, a költségvetés sarkalatos pontja az iparűzési adó tényleges teljesítése, a város gazdaságának a helyzete. Idáig, 2008 közepéig a város iparűzési adóbevétele 5-7 százalékkal nőtt évente az előző évekhez képest. Úgy látszik mára ez a dinamikus lendület megtört, ami azt jelenti, hogy a 2008-as esztendőre tervezett iparűzési adóbevétel nem teljesült. Ennek alapvetően egy nagyadózói problémája van, a sokak által Négy Mancs szindrómaként elhíresült Hungerit-ügy. A Négy Mancs áldásos tevékenysége kapcsán nagy bevételkiesés keletkezett a cégnél, melynek adóvonzata is lesz, és ez befolyásolhatja a költségvetés egyensúlyát. Úgy látom, ha 2007-2008-as esztendők szintjén lehet stabilizálni az iparűzési adóbevételt, az esetben lehet tartani az úgynevezett nullás költségvetést. Amennyiben négy százaléknál nagyobb lesz a visszaesés, akkor az már olyan méretű adóbevétel-kiesést jelent, ami a nullát negatív irányba mozdíthatja. A mértéke attól függ, hogy mekkora lesz a gazdasági visszaesés.

- A családban történt események mennyiben változtatták meg az életét?

- Számomra a 2008-as esztendő a fordulat éve volt. Régóta vágytam már unokára. Most kettővel is megajándékoztak 2008-ban. Cseperedésük, értelmük nyílása, a világra való rácsodálkozásuk meghatározza egyéni életemet. Büszkén tologatom a babakocsit.

Lovas József