2009. január 23.

Gratulálok!

Az elmúlt év december 13-a neves nap volt a Pedagógus Szakszervezet életében.

Szentesről három elismert szakszervezeti vezető utazott Budapestre, hogy átvegye azt az emlékplakettet, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete az évfordulóra készített.

Bácskai Mihálynét, Földi Vilmost és Elek Sándort kértük fel arra, hogy képviselje Szentest ezen a nívós eseményen. Egy szakszervezet életében is nagyon hosszú idő 90 év. A PSZ jogelődjének tekinti az 1918. december 30-án alapított Magyarországi Tanítók Szakszervezetét, ezért alapításának évfordulója alkalmából a Fáklya klubban bensőséges díszünnepségen vettek részt a régi és mostani vezetők.

Mi is történt ebben a 90 évben? Somogyi Béla elnökletével 1918. december 30-án megalakította Magyarországi Tanítók Szakszervezetét. 1919. augusztusában betiltották és 1945-ig a közszférában nem működhettek szakszervezetek, csak szakmai egyesületek.

1945 februárjában újjáalakult, neve többször is megváltozott. 1990-ben úgy döntött a PSZ, hogy más szervezetekkel együtt megalapítja a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát (SZEF). A szervezet tevékenysége: az érdekvédelem, eredményes érdekegyeztetési rendszer, a szociális párbeszéd működése, amely megteremti a korszerű oktatáspolitika, a biztonságos foglalkoztatás, valamint az európai uniós szintű kereseti és szociális és nyugdíjviszonyokhoz közelítés feltételeit. Az érdekvédelmet jogsegélyszolgálattal és alapítványok, köztük a Gárdonyi Géza Alapítvány támogatásával erősíti.

Szeretnék gratulálni az ünnepségen részt vevőknek. Megköszönöm mindenki segítségét aki részt vesz ebben a szervezetben legyen az, tag vagy vezető. Külön szeretném kiemelni a szentesi nyugdíjas tagozatot, Murvai Gáborné vezetésével működik a Szentesi Pedagógus Klub, a Gárdonyi Géza Alapítványtól klubtámogatásra, pályázaton 20 ezer forintot nyert.

Szobota Imréné
Szentes város Pedagógus Szakszervezetének titkára