2009. január 23.

Megalakult az MDF helyi szervezete

Évfordulónaptár - 2009.

160 éve, 1849. január 17-én Kárász Benjamin főispán kinevezte a szentesi önkéntes mozgó nemzetőrség parancsnokává Beliczay Pál századost, a lovas nemzetőrség kapitányát. A toborzás során Szentesen 193 fő jelentkezett mozgó nemzetőrnek (115 lovas és 78 gyalogos). A lovasság a Délvidékre vonult Bene Lajos, a Csongrád megyei mozgó nemzetőrség alezredesének vezetésével, ahol Perczel Mór honvédseregét támogatták.

100 éve, 1909. január 18-án a képviselő-testület határozatilag kimondta, hogy a városi színház Szentes nagy szülöttéről, Tóth József színművészről, a Nemzeti Színház tagjáról, a Színitanoda tanáráról neveztessék el.

95 éve, 1914. január 18-án Szentesre érkezett dr. Nagy György, az Országos Kossuth Lajos Párt elnöke, akit a helyi pártkör közgyűlése díszelnökévé választott. (Rendes elnök Kátai Pál János, ügyvezető elnök dr. Lánczi Simon Pál.)

135 éve, 1874. január 22-én megkezdte működését a Szentes Vidéki Takarékpénztár. (A pénzintézet 1870-ben alakult Szentesi Gazdasági, Kereskedelmi és Bizományi Hitelintézet néven.)

110 éve, 1899. január 22-én pénzhamisító bandát fogott le a csendőrség Szentesen. A bűnbanda tagjai már másfél éve működtek a megye városaiban. Néhány nap alatt 70 embert gyűjtöttek be a környékről, s kísértek Hódmezővásárhelyre, ahol a vizsgálat folytatódott.

35 éve, 1974. január 23-án megtartotta első foglalkozását az újonnan alakult Zenebarátok Klubja, amelynek vezetője Nagy János zeneiskolai tanár.

65 éve, 1944 januárjában Szentesre látogattak a Szociáldemokrata Párt országos vezetői (Szeder Ferenc, Kéthly Anna és Marosán György), és megbeszélést folytattak a Bocskai utcai Munkásotthonban a helyi szociáldemokrata vezetőkkel. Éles vita alakult ki, mert a központi pártvezetés szerint a szentesiek túlságosan balra csúsztak, és inkább kommunisták, mint szociáldemokraták. A megnevezettek ezt tagadták ugyan, de nem hagytak kétséget afelől, hogy a szentesi pártszervezet nem követi többé a központi vonalat.

20 éve, 1989. január folyamán dr. Nagy István ügyvéd kezdeményezésére kb. 20 fő - jogászok, tanárok, orvosok, mérnökök, közgazdászok - részvételével megtartotta alakuló összejövetelét a Magyar Demokrata Fórum szentesi szervezete.

Összeállította:
Labádi Lajos