2009. január 23.

Téli közmunka

Nyertes pályázat esetén folytatódik a program

A város több intézményében is dolgoznak a programban foglalkoztatottak

Decemberben indult el és egyelőre február közepéig tart a "Téli közmunkaprogram" Szentesen és kistérségében. A Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz benyújtott pályázat több mint 8 millió forintos támogatást kapott, 40 ember foglalkoztatására.

A program célja, hogy a téli időszakban, amikor nehéz alkalmi munkát találni, tudjanak az aktívkorú segélyezettek és a munkanélküliek számára munkalehetőséget és munkabért biztosítani.

A pályázat elkészítését igényfelmérés előzte meg a kistérségben, 5 település (Eperjes, Derekegyház, Nagy-mágocs, Szegvár és Szentes) csatlakozott a projekthez. Az önkormányzatok meghatározták azokat a feladatokat, amelyeket szeretnének a közmunkásokkal elvégeztetni és a szentesi polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának munkatársa, valamint a Szentes Kistérség Többcélú Társulás vezetője ez alapján megtervezte, hogy hány fő foglalkoztatására pályáznak, és milyen munkaköröket kell majd az embereknek betölteniük.

- A 40 foglalkoztatott között van a programvezető, aki felel a program megvalósításáért, van egy felsőfokú végzettségű adminisztrátor, egy csoportvezető, aki a műszaki feladatokat fogja össze. Három brigádvezető, három szakmunkás, 5 betanított munkás és 26 segédmunkást választottak ki. Elsősorban a halmozottan hátrányos munkaerő-piaci helyzetűeket próbáltuk bevonni a projektbe. Köztük a tartósan munkanélkülieket, a rendszeres szociális segélyben részesülőket, valamint azokat, akik életkoruk miatt nem tudnak elhelyezkedni - ismertette a kiválasztás kritériumait Mészáros Ágnes, a szociálpolitikai osztály munkatársa.

Mészáros Ágnes arra is kitért, hogy olyanok is bekerültek, akiknek a szakmája már elavult vagy kisgyermeküket nem tudták elhelyezni és ezért hátrányba kerültek a nyílt munkaerő-piacon, mert a munkáltatók nem szívesen alkalmazták őket. A Szentesen dolgozó 19 fő az aktív korúak rendszeres szociális segélyében részesülők közül került ki, előnyt élveztek a roma származásúak, mert az ő elhelyezkedésük még nehezebb.

Az intézmények bekapcsolása is igényfelméréssel kezdődött. Megkérdezték az önkormányzati intézményektől, hogy melyek azok, amelyek anyagköltséget tudnak biztosítani belső felújítási munkálatok elvégzésére. Több intézmény is benyújtotta igényét, köztük a két óvodai körzet, a Deák, a Petőfi és a Koszta József Általános Iskola, valamint a Gondozási Központ, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon, a Hajléktalansegítő Központ és a Terney Béla Középiskolai Kollégium. Valamennyi intézmény igényeit figyelembe tudták venni a tervezésnél. Szentesen belső felújítási munkákra pályáztak, három brigádban dolgoznak a kőművesek, festők, az asztalos és a segédmunkások, összesen tizenegyen. Három nő dolgozik a házi segítségnyújtásban, kettő pedig parkgondozási feladatokat lát el az otthonban.

Mészáros Ágnes elmondta: A program február 14-ig tart, de megírták a pályázatot a folytatásra. A minisztérium kiírása szerint, ha nyernek, akkor március 31-ig folytatható a program. A kritériumok szerint ugyanazok az emberek dolgozhatnának tovább, akikkel már munkaszerződést kötöttek. A résztvevőknek tehát érdemes jól dolgozniuk, mert hosszabb ideig kaphatnak munkabért. Most úgy tűnik, hogy mindenki vállalná és szeretné folytatni a munkát. Az intézményvezetők elégedettek velük, olyan brigádokat sikerült kiválasztani, akik

maximális teljesítményt nyújtanak, gyorsan, precízen dolgoznak, kihasználják a munkaidőt és olyan feladatokat is megoldanak, amelyek eredetileg nem szerepeltek a programban.

Ellenőrizték is a pályázat végrehajtását, a Közmunkatanács munkatársa megvizsgálta az adminisztrációt, illetve azt, hogy kik kerültek be a programba, a teljesítések az ütemtervnek megfelelőek-e, hogyan zajlik a napi adminisztráció, hogyan követik a teljesítményt, vezetve van-e az építési napló. A szakértő végigjárta a településeket is, megnézte a felújítási munkákat az intézményekben és példaértékűnek minősítette a pályázat megvalósítását, az adminisztrációt és a munkaszervezést.

Cseh-Lakos