2009. január 23.

Kiút az adósságcsapdából

A korábbi fűtési támogatás helyett 2006 végétől lakásfenntartási támogatás igényelhető az önkormányzat szociálpolitikai osztályán. A fűtési költséghez tehát ennek keretében lehet segítséget kérni, egyéves időtartamra, s két fajtája is van, kaptuk a tájékoztatást Lencséné Szalontai Mária osztályvezetőtől.

A megelőző félév közüzemi számláit veszik figyelembe, s akár havi 10 ezer forintos támogatást is meg tudnak állapítani. Sokan igénybe is veszik, mostanában a hideg idő miatt többen

jelentkeztek az osztályon. Lencséné itt jegyzi meg: akik a lakásfenntartási támogatásra nem jogosultak, részükre sok esetben az átmeneti segély keretéből is tudnak tüzelő vásárlására támogatást biztosítani. Beszélt a méltányossági kérelemről is, mely elsődlegesen azokra a családokra és idős emberekre vonatkozik, akik alig lépik túl a törvényben megállapított értékhatárt. A kérdésre, hogy a szociálpolitikai osztály tehet-e valamit annak érdekében, hogy a fogyasztóknál ne kapcsolják ki a gázt, Lencséné azt válaszolja: ha időben tudnak róla, mindenképpen megpróbálják.

- Sajnos, sok esetben már a kikapcsolásról szóló értesítővel a kezükben érkeznek, ennyi idő alatt viszont nem biztos, hogy meg tudjuk oldani a problémát, magyarázta az osztályvezető. - Mindenkit arra kérünk, ha az első vagy második számla kifizetésével már gondjai vannak, akkor jöjjön. Ebben az esetben talán még meg lehet spórolni azt a pluszköltséget, amit a visszakapcsolás, a kiszállási díj jelent. Sok ilyen esettel találkozunk, de nem is a fűtéssel kapcsolatban, mert az áramszolgáltató hamarabb megteszi, hogy a kikapcsolja a villanyt.

Lencséné a kollégáival nagyon reménykedik, hogy sikerül együttműködést kialakítaniuk a szolgáltatókkal, amiről lehet is hallani a médiában: tájékoztatást kap tőlük az önkormányzat arról, kinél várható kikapcsolás.

Aki viszont már olyan adósságcsapdába került, hogy több hónapon keresztül felhalmozódott a tartozása, adósságrendezési támogatást igényelhet. Megállapodást kötnek, melynek lényege: az ellátott is fizeti bizonyos részét a felhalmozott tartozásnak, így az elmaradott, s mellette a tényleges adósságát is tudja rendezni. Ebben nagy segítségükre van a családsegítő központ tanácsadója.

Az adósságrendezési támogatási formában részesülők száma is egyre nő, mondta az osztályvezető, s hozzátette: gondot okoz, hogy a törvényi szabályozás kicsi kereteket biztosít. Csak azoknak jár a támogatás, akiknek az összadóssága nem haladja meg a 266 ezer forintot, márpedig ez eléggé leszűkíti a kört.

Nem győzték már a környezettanulmányokat, de most vissza akarnak ehhez térni, mert így pontosabb képet lehet kapni, halljuk az osztályvezetőtől. Munkatársait is arra kéri, személyesen győződjenek meg a kérelmezők helyzetéről, hogy tényleg oda menjen a segítség, ahova kell.

D. J.