2008. október 24.

Ki lesz a legjobb?

Igazán kellemes élmény volt szombat délután ellátogatni a sportcsarnokba. Végre biztató jelek a szentesi kosárlabdázás jövőjét illetően. Több évtizede vannak próbálkozások. Az itteni fiatalok nagy része középiskolás korában ismerkedik meg ezen játékkal. Például a gimnáziumban. Abban az életkorban nagyon meg lehet szeretni azt a játékot, de már késő van ahhoz, hogy igazán eredményes legyen a sportoló. Mint ma már minden versenysportot, a kosárlabdát is kicsi korban kell kezdeni. Ezért aztán a helybeliek néhány szomszéd városból származó játékossal megerősített csapata, pár év működés után megszűnt.

Az idén nyáron azonban két turnus gyerek is próbálkozott a sportcsarnokban a játék alapjainak elsajátításával. A sikeres nyarat tevékeny ősz követte. Augusztus végén Marossy Gyula a klub elnöke, Szabó Dénes és mások szervezni kezdték az utánpótlás nevelését, bejárták az iskolákat. Szeptember végén kezdődhetett a srácokkal a tervszerű, tudatos foglalkozás. Az iskolák szívesen vették az ötletet, sajnos van olyan hely még, ahol a tornaterem nem igazán alkalmas erre a játékra. Az előkészületekhez tartozott az is, hogy városunkba csábították Aleksandar Preskart, az edzőt. A fiatal szakember Zentán született, magyar anyanyelvű. Ő nyilván még a régi a Jugoszlávia magas kosaras kultúrájának örököse.

Ennek a rövid időnek eredményét mutatták meg szombaton. Ahogyan szokott, rengeteg szülő a nézőtéren. Most azonban sok testnevelő is megjelent. Főleg azonban tömérdek gyerek a pályán! Kamaszok, kisebbek és nagyon kicsik. Zöld, sárga, piros, mindenféle színű mezben, talán százan is. Nagyon fegyelmezetten hajtották végre az edző utasításait, és nagyon kevés hibával, pedig szinte tele volt velük a pálya. Tucatnyi gyakorlat, mind-mind labdával. Ha a mostani lelkesedés kitart, a Szentesi Kosárlabda Klub elmondhatja: tömeges utánpótlással rendelkezik. Az aprók búcsúja után a 13-14 évesek egymás ellen mutatták meg, már szórakoztató nézni a játékukat.

Mikor a tréning befejeződött a gyerekek körbevették vezetőjüket. Felhangzott a kérdés: Ki lesz a legjobb? A vékony gyerekhangok válasza ez volt: Szentes! Megtörténhet. Jó útra léptek.

P.