2008. szeptember 19.

Kis kukta

Tejszínes gombaleves fokhagymás kenyérkockákkal

Hozzávalók: 1 fej vörös- vagy lilahagyma, 2-3 kisebb krumpli, 1 üveges vagy konzerv gomba (szeletelt), 1,5 húsleves kocka, 8 dl víz, 2 dl tejszín, 1 negyed kk. fehérbors, 1 ek. morzsolt, szárított bazsalikom, szükség esetén só.

Kenyérkocka: 1-2 szelet kenyér, 3-4 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: 8 dl vízbe beletesszük a 1,5 leveskockát, megvárjuk míg elolvad, felforraljuk és beletesszük az apróra vágott krumplit. 20 percig főzzük. A gombát lecsöpögtetjük és kevés olajon megpirítjuk, közben hozzátesszük az apróra vágott hagymát és azzal együtt készre pirítjuk. Amikor a krumpli megfőtt, átnyomjuk a szűrőn. A már sűrű léhez hozzátesszük a megpirított hagymát és a gombát majd tovább főzzük pár percig. Beletesszük a borsot, a tejszínt, a bazsalikomot, majd felforraljuk. Kenyérkocka: Vajat hevítünk és a megszárított, kockára vágott kenyeret beletesszük egy serpenyőbe, amikor elkezdett pirulni, ráreszeljük a fokhagymákat, és pirítjuk még.

Zöldséges pulykaragu

Hozzávalók: 1 kg pulykamell filé vagy kicsontozott pulyka felsőcomb, 2 nagyobb fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, 3-4 zöldpaprika, 2-4 paradicsom, 50 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott), só, bors, morzsolt majoránna és kakukkfű, őrölt kömény, tört pirospaprika, 2-3 babérlevél, 1 dl olaj vagy egy csapott evőkanálnyi sertészsír, kevés tejföl, rizs, petrezselyem.

Elkészítés: A pulykahúst leöblítjük, majd felkockázzuk. A zöldségféléket felaprítjuk. A zsiradékot felhevítjük, s először a kockára vágott pulykahúst, a felaprított vöröshagymával fedő alatt, kevergetés mellett pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldségféléket kivéve a zöldborsót, majd a fűszernövényeket és fedő alatt félig puhára pároljuk. Ezután adjuk hozzá a zöldborsót és készre főzzük. A végén a babérleveleket kiszedjük. Ha kevés tejföllel megöntözzük, még finomabb lesz. Párolt rizst adunk hozzá és petrezselyemzölddel díszítjük.