2008. szeptember 19.

Határtalanul

A Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) képviseletében részt vettünk a németországi Zethauba szervezett nemzetközi ifjúsági csereprogramban. Hajnalban érkeztünk Prágába és először a város szebbnél-szebb épületeit, műemlékeit csodáltuk meg.

Délután utaztunk tovább, majd ismerkedtünk - nemcsak a többi nemzet tizenéveseivel - a szálláshelyünkkel, a Grüne Schule Grenzenlossal.

A heti program az iskola nevének megfelelően - Határtalan Zöld Iskola - leginkább a természetről, a környezetről szólt. Megismerkedtünk a környék legjellegzetesebb növényeivel és kőzeteivel, megtudtuk azt is hogyan védik őket és mire használják.

Másnap kovácsműhely, fafaragás következett.

Augustusburgban egy sas- és sólyomröptető bemutatót is láttunk, az ökofarm megismerése után kenyeret sütöttünk és vajat is köpültünk.

A freibergi bányában speciális felszerelésben mehettünk le, viszont a bánya története és a látnivaló elkápráztatott minket.

A nemzeti esten elkészítettük a paprikáskrumplit és a palacsintát, amivel nagy sikert arattunk. Mi pedig megtanultuk az ananászos és a "fűrészporos" sütik elkészítését is (a fűrészpor a kókuszreszelék volt), valamint a németek egyik specialitását, a "dorongkenyeret", amit nyársra tekerve, a parázs fölött sütöttünk meg.

Örültünk, hogy a nyelvi akadályokat leküzdve, olyan hét állt mögöttünk, amelyre visszatekintve sokunk számára a nyár egyik legszínesebb, legszebb pontja lett.

Szeri Krisztina