2008. szeptember 19.

Közös misét terveznek

Siegburgi és szentesi zenetanárok közös hangversenyét rendezték a Lajtha László zeneiskolában múlt szombaton. Ursula Keusen-Nickel és Jost Nickel visszatérő vendégeink.

Sankt-Augustinnal, német testvérvárosunkkal az első kapcsolat a zene útján köttetett. Amikor a településről megkeresték Szentest, Ursula Keusen-Nickel volt az ottani zeneiskola igazgatója. Ő meghívta a Petőfi Sándor Általános Iskola kórusát hozzájuk, velük járt kint először Nagy János. A szentesi zeneiskola nyugalmazott címzetes igazgatója azt mondja, onnantól kezdve folyamatos a kapcsolat a két város muzsikusai között. Siegburg pedig úgy kapcsolódik a történetbe, hogy a hölgy férje, Jost Nickel a szomszédos város zeneiskoláját vezeti, s többször hívta Nagy Jánost orgonálni. Később bővült a kör, kollégák is kiutaztak fellépni, mint ahogyan német zenészeket is rendszeresen vendégül látnak Szentesen. Évente, kétévente tartanak közös hangversenyeket, a műsort előre megbeszélik, s általában két napot próbálnak előtte. Természetesen tovább él a sankt augustin-i kapcsolat is, annak keretében gyerekkórusok váltják egymást. A házaspárral a hangulatos koncertet követően beszélgettünk, melyben segítségünkre volt Nagy Johanna. Pályafutásukról a muzsikusok elárulták: a hölgy 5 évesen kezdett zenével foglalkozni. A szentesi koncerten csellón, míg férje fuvolán játszott. Jost Nickel Kielben operazenekarban játszott. Sieg-burgban ismerkedtek meg. Aztán indult a barátság a szentesi zenészekkel. 1996-ban Észak-Rajna-Vesztfáliába a tartományi zeneiskolák találkozójára meghívták a Petőfi kórusát, ahol Nagy János feleségéről külön megemlítik, hogy előadást tartott a Kodály-módszerről a német zenetanároknak. Dicsérik a magyar zenei kultúrát, Ursula Keusen-Nickel szerint a zenénket szerte a világon ismerik, mély hagyományai vannak. A zenében nincs szükség szavakra, ezért is jó, hogy együtt muzsikálhatnak a szentesi tanárokkal. Férjével már meghívták a következő évre is itteni kollégáikat, ahol is majd ezekből a darabokból adnak elő és újabbakkal is készülnek. A zeneszerzésre terelődik a szó, a német vendégek ebben is aktívak. Ursula Keusen-Nickel 16 darabot írt eddig, kisebb kamaraegyüttesekre, s komponált már egy misét is, melyet szeretne a szentesiekkel megvalósítani. Jost Nickel 25 darabot szerzett, fuvolára hangszerelve, vannak köztük több tételesek is.

Azt is elárulták, akinek élete a komolyzene, még lehet köze a könnyűzenéhez is. Ugyanis a hölgynek Sieg-burgban van egy ifjúsági szimfónikus zenekara, mely a komolyzene mellett musicaleket és egyéb könnyű műfajokat is játszik. Jost Nickel pedig az édesapját említette, aki big band zenekarban szaxofonos volt, s igazi tánczenét játszottak.

D. J.