2008. szeptember 19.

"Igényünk van"

Imago Mundi Projekt

Igenis van, minden ellenkező híresztelés, és a kereskedelmi televíziók önmagukat folytonosan (és tudatosan) alulmúló színvonalú műsorkínálata ellenére is, vagy már-már éppen azért.

Jó látni, hogy a címben idézett szavakat Szentesen is leírta végre valaki. Nem akárhová, hanem a Lajtha László Alapfokú Iskola programfüzetébe, amelynek neve nyár óta kiegészült az "és Hangversenyközpont" megjelöléssel, mégpedig jogosan. Ideje volt ilyenképp is elismerni azt a több évtizedes önzetlen, áldozatos, mégis magas szintű munkát, ami itt folyik koncertszervezés terén, a jazzt és a világzenét is beintegrálva a műsorba.

Ez munka tehát nem ért véget a 2008/2009-es hangversenyévadhoz érve sem. Érdemes fellapozni a füzetet, mert arról ad hírt, hogy a tíz előadásból álló sorozat keretében (amelyre rendkívül kedvező áron váltható bérlet) Kossuth- és Liszt-díjas előadókat is üdvözölhetünk majd a zeneiskola színpadán. (Szándékosan nem említek neveket, így próbálva érdeklődést kelteni a kulturális csemegék iránt.)

Először egy kevésbé ismert, 2003-ban alakult formációval, az Imago Mundi Projecttel találkozhatunk, mégpedig hamarosan: szeptember 26-án, pénteken, 19 órai kezdettel. A zenekart a gitáros-zeneszerző Veress Gábor alapította, azzal az énekesnővel, Pénzes Matilddal, akivel mintegy másfél évtizeddel ezelőtt személyesen is találkozhatott városunk zeneszerető közönsége, a hódmezővásárhelyi Yam együttes forró hangulatú koncertjein. (Róluk csak anynyit: nem véletlenül választotta őket hobbizenekarául Bubik István, a balesetben elhunyt népszerű színész, aki ütőhangszeres muzsikusként sem volt tehetségtelen.)

Az Imago Mundi Project sajátos zenéje (amely alapjában véve mégiscsak egyfajta, hangulat-központú popmuzsika) az akusztikus megszólalást a modern hangzásokkal ötvözi, egyaránt merítve az európai klasszikus zenei hagyományokból, és a jazzből. 2006-ban négyszámos lemezt készítettek, a Djabe egyik agya, a basszusgitáros Barabás Tamás, valamint dobosa, Banai Szilárd tevékeny részvételével. Matild és Gábor 2007 tavaszán ellátogatott Dél-Indiába. Az ott szerzett élmények és zenei tapasztalatok beleépültek a zenéjükbe. Szövegíróként (és néha vendégzenészként) a KFT muzsikusa, Bornai Tibor is közreműködik a csapatban. Az együttes "Szőlő" című kompozíciójából nemrégiben igényes videoklip készült, amelyet számos hazai tv-csatorna tűzött műsorára. Végül, de nem utolsósorban: az együttes jelenlegi dobosa az a Kertész Ákos, akit aligha kell bárkinek is bemutatni Szentesen, és akinek a neve garanciát jelent a minőségre is.

Azt hiszem, erre mondják azt, hogy soha rosszabb kezdést!

Olasz Sándor