2008. szeptember 19.

Megtartani a hagyományokat

H. Szabó Réka a gimnázium igazgatója

Szegeden született, tízéves kora óta szentesi lakosnak vallja magát. Itt járt iskolába, a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett, ahová megbízott igazgatóként tért vissza augusztusban. H. Szabó Réka azt mondja, nagyszerű érzés diákévei alma materének falai között dolgozni.

De haladjunk sorjában: a miskolci egyetem bölcsész karán szerzett magyarból diplomát, majd angol nyelvből is megtette ugyanezt. Pályáját Csongrádon, a Sághy Mihály Szakközépiskolában kezdte, magyar és angol nyelvet tanított. Közben született egy kislánya, beszélgetésünkkor örömmel újságolja, hogy ma éppen hároméves.

Tizenegy év után váltott. Megbízottként igazgatóként elvállalta a Horváth Mihály Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és tagintézménye, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola vezetését. Elhatározta: megpróbál eleget tenni a kívánalmaknak. Helyzete nem volt irigylésre méltó, hiszen az oktatási intézmény dolgozói és diákjai felbolydult méhkasként tiltakoztak az igazgatói kinevezések miatt, amit szerintük a megyei vezetés erőszakolt rá a középiskolára. Másrészt tudta, hogy egy olyan patinás gimnázium élére került, amelynek hagyománya, neve van az oktatásban. De nem volt könnyű a döntés amiatt sem, amit hátrahagyott Csongrádon. Ma is büszke az általa létrehozott, államilag akkreditált ECL típusú nyelvvizsga központra. "Álmom volt, találtam egy lehetőséget, és akkor az ottani igazgatóval együtt megpróbáltuk létrehozni. Most júniusban volt egyéves a vizsgaközpont, és olyan sikere van, hogy októberben már 150 embert várnak alap- és középfokon idegen nyelvből vizsgázni" - meséli.

- A gimnáziumban angol, francia és német nyelvet tanulnak a gyerekek - folytatja. - Azon vagyunk, hogy az érettségi bizonyítvány mellé legalább egy idegen nyelvet tudjanak. Tisztában vagyok azzal, hol dolgozom, egy jó nevű iskolában, országos beiskolázású drámatagozattal. Nagyon fontos része ez az iskolának, hozzá tartozik a hagyományokhoz. De mellette jól működik a biológia, a matematika, a kémia tagozat is, jól felkészült tanári karral.

Igazgatóként nemcsak a Horváth Mihály Gimnázium felé tartozik felelőséggel, hanem a Boros Sámuel Szakközépiskola felé is. De nem kíván beleszólni annak szakmaiságába. Vallja: a Boros is nagy múltú intézmény, hagyományokkal rendelkező, más profilú, erős iskola.

- Ezt most miért változtatnám meg - teszi fel a kérdést egy picit önmagának is az igazgatónő. - Szakmaiságát tekintve jó iskola. Vallom, ami jól megy, azon nem szabad változtatni. Mivel közös igazgatású intézményről van szó, fontos az, hogy mindenki tudja, hol milyen munka folyik. Hétfőnként kibővített vezetői ülést tartunk, ahol megbeszéljük a feladatokat.

Szóba kerül az angliai út is, amit a Boros diákjai tesznek meg hamarosan.

- Én ennek nagyon örülök - mondja. - És nemcsak azért, mert nyelvszakos vagyok. Él az a mondás, hogy annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz, és ez nagyon igaz. Minél több nyelvet tud az ember, annál több lehetősége adódik. Ez az egyik oldala, a másik, amiért támogatom a külföldiekkel, a külföldi kultúrával való találkozást, mert szélesedik a látókörük. Lássanak más embereket, más kultúrákat, ismerjenek meg más értékeket. Ezt nagyon fontosnak tartom.

- Van egy harmadik nagy feladat: a középiskolák gazdasági ügyintézése is a gimnáziumban van, így Önhöz tartozik.

- A gazdasági vezetőnek nagyon nehéz dolga van. Négy középiskolának a gazdasági ügyeit intézni nem könnyű feladat. Különösen napjainkban nem, amikor egyetlenegy intézmény ügyeinek az intézése is feladja a leckét. Napi kapcsolatban vagyunk az iskolákkal.

- A jövő nemzedékét tanítani nagyon szép és nemes feladat. Tart órát az iskolában?

- Négy magyar órám van. Többet nem tudtam vállalni. Nagyon szeretek tanítani, szeretem a gyerekeket. Nagyon aranyosak. Kedvesen fogadtak, próbálnak elfogadni. De a tanárok is. Őszintén mondom, jól érzem magam itt. Mindannyian segítőkészek, nem piszkál senki. Azon dolgozom, hogy a szakma, a pedagógia kerüljön előtérbe és ne a politika. Az iskolaévet zökkenőmentesen tudtuk indítani. Úgy gondolom, hogy a sok negatív történés, dolog után ma már nyugodt körülmények között dolgozhatunk.

- Akkor az is eldöntött tény már, hogy megbízottként pályázik majd az igazgatói állásra?

- A pályázat decemberben lesz esedékes. Addig is köszönöm a bizalmat, a feladatnak igyekszem maximálisan megfelelni, és ha majd ott lesz az idő, a pályázatra is visszatérhetünk.

Lovas József