2008. szeptember 19.

Élet a polgárházban

Rejtett értékek?

Ha egy 19.- 20. századi polgári család életébe, mindennapjaiba szeretnénk bepillantani, nem lehetetlen. Igaz, a valamikori lakókat ma már csak odaképzelni tudjuk az enteriőrökbe, de az élményért érdemes felkeresni a Péter Pál Polgárházat.

A Petőfi és az Iskola utca sarkán álló klasszicista épület az 1830-as évekből való, s az egykori Úri utca rangos polgárházaival együtt ez a szakasz századfordulós atmoszférát nyújt még ma is. A szobák berendezését a Czuker-mann és a Pollatsek (később Péterre változtatott) család világias ízlése határozta meg. Péter Albert ügyvédi irodájából az 1920-as években alakították ki a legkisebb fiú, Péter Pál Ottokár orvosi rendelőjét. A háziorvos egykori műszerei a szekrényben sorakoznak, az orvosi szemléltető táblák is muzeálisak. A nagyebédlőbe lépve a csillár alatt egy karácsonyi vacsorához terített asztalt látunk, mely csak várja-várja a családot. A család kottatára és a zongora pedig azt jelzi, hogy gyakran csendült fel muzsika egykor a zenedélutánokon. A hálószoba enteriőrje rokokó és biedermeier, a gyermekszoba bútorzata eklektikus, a századfordulós játékok, iskolaszerek érinthető közelségbe hozzák a múltat (képletesen értve, mert hozzányúlni nem illik). A szobafalakon nagyobbrészt eredeti festmények láthatók. Az oszloptornác jellegzetes szentesi díszkert-udvarra nyílik. A két éve elhunyt muzeológus, Rózsa Gábor érdeme volt a felújítás. Állandó kiállításként 2001-ben nyílt meg az épület, június 29-ére, Péter Pál napjára időzítve.

A polgárház pincéje éveken át (nem csupán szentesi vonatkozású) képző-és népművészeti tárlatok helyszíne volt, az utolsót legalább 4 éve rendezte Rózsa Gábor. A Koszta József Múzeum egyik kiállítóhelye 2006 novemberében munkaerő-átszervezés kényszere miatt zárt be. Ami a jelenét illeti, van azért élet, mozgás a polgárházban: látogatókat előzetes bejelentkezés után fogadnak a múzeum telefonszámán (313-352). Minden páratlan pénteken délután 2-től 4-ig pedig a Tájak Korok Múzeumok egyesület helyi csoportjának vezetője intézi itt az ügyeiket. A tervek között szerepel a hiányzó bútorok pótlása, az egykori cselédszoba berendezése, az udvari kőtár felújítása, bővítése, valamint a pincében borászati kiállítóhely létesítése, tudtuk meg dr. Béres Mária múzeumigazgatótól. Mindemellett májustól a nyári időszakban az udvar hátsó része alkalmi előadásoknak, esteknek is helyet adhatna.

D. J.