2008. szeptember 19.

Strand új megközelítéssel

Az önkormányzat 202,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Dél-Alföldi Operatív Programra benyújtott pályázatán a Vecseri foki út és parkoló építésére. A beruházással - mely teljes költségének 63 százalékát biztosítja az elnyert támogatás - várhatóan jövő nyár elejére készülnek el, de az átadás pontos időpontját az őszi és tavaszi időjárás befolyásolhatja.

A beruházás már megkezdődött a közbeszerzési eljárás kiírásával, ugyanakkor a korábban készített terveket korszerűségi felülvizsgálatra kötelezték. Ez megtörtént, az időközben életbe lépő szabványváltozásoknak is eleget tesznek a tervek. Így nincs akadálya annak, hogy az önkormányzat még idén szerződést kössön azzal, aki a közbeszerzési eljáráson sikeresen pályázik - tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre.

A polgármester elmondta: - A műszaki ütemezés két részre van bontva, idénre tervezett feladat a fok kitakarítása és a nagy átmenő csatorna elhelyezése, mert annak télen ülepednie kell. A burkolatépítés pedig 2009-re van ütemezve. A munkálatok során a csatornát - melynek jelenleg nincs vízutánpótlása - befedik, de nem temetik be. Amikor a '60-as években a Spartacus, illetve a pockos pályát megépítették, akkor a csatorna Csongrádi út és Kurca közötti szakaszát levágták és betemették. Ekkortól nincs megfelelő vízutánpótlása a Vecseri-foknak, csak annyi víz került bele, amennyi a Csongrádi út csapadékvizéből odafolyt, illetve amit a mellette lévő üzemi területek burkolatfelületeiről vezettek oda. A '70-es évek végétől a 33-as medence leeresztő vezetékét vezették még ide, hogy legalább a medence ürítésekor belekerülő víz felfrissítse. Ez is megszűnt az utóbbi években a vízforgató beépítésével, a Vecseri-fok vize pedig elpocsolyásodott. A Kurca magas vízállása miatt néhányszor sikerült a víz folyásirányát megváltoztatva valamennyi vizet beletáplálni, de gyakorlatilag az eliszaposodás folyamata megállíthatatlan. A csatornabeépítéssel egy zárt csapadékcsatorna keletkezik, amely a térség csapadékvíz-elvezetését, illetve a terület vízháztartásának egyensúlyát továbbra is biztosítja.

A munkálatok során építenek egy átkötő utat, amely lehetővé teszi, hogy legyen a strandnak egy másik bejárata a Vecseri-fok felől egy 150 férőhelyes parkolóval. Erről közelíthetik meg az autósok az intézményt, míg a másik kapuhoz csak kerékpárral és gyalog lehet majd bejutni, így megszűnik a ligetben a légszennyezés. A parkoló kiépítése során megőrzik a liget felöli oldalon az elmúlt évtizedben vadon nőtt fákat is, sövényt telepítenek a parkoló és a liget közé, illetve újratelepítik a liget hátsó útján azt a gesztenyesort, amely időközben kipusztult.

Cseh-Lakos