2008. szeptember 19.

Parkolás és mellékhatásai

A tavaly bevezetett parkolási rend módosítás előtt áll, ehhez a lakosság véleményére is kíváncsiak voltak Móra József és Varga Árpád önkormányzati képviselők. Mint Varga Árpád a 4-es körzetbeli közös fogadóórájukon megfogalmazta: párbeszédet szeretnének kezdeményezni a problémákról, s arról, hogyan lehetne a belvárosi parkolási rendszert olyanná formálni, hogy a lakók komfortérzete javuljon.

Bár kevés érdeklődő jelent meg, előttük számba vették, melyik utcákban kellene fizetőssé tenni az autók parkolását. Így a József Attila, a Somogyi Béla, a Brusznyai, a Kiss Bálint és a Klauzál utcákban is szeretné az önkormányzat bevezetni. Ez viszont felveti a kérdést, mi lesz akkor az ott lakókkal. Legjobb megoldásnak a lakcímre bejelentett személy autójának engedélyhez kötött, megfelelő színű parkolósávokban való elhelyezése. Továbbra is megmaradna fizetésmentes területnek a sportcsarnok előtt kialakított parkoló.

Móra József arra emlékeztetett, korábban nem lehetett úgy végigmenni a Kossuth utcán autóval, hogy ötször-hatszor ne kelljen fékezni. Most bármelyik napszakban találni üres parkolót, ez is volt a cél, vagyis: a belváros forgalomcsökkentése. Az erre érkezett észrevétel, hogy a főutca ritkásabbá válása után a mellékutcák besűrűsödtek, csak megerősítette a képviselőket arról, fel kell térképezni a lakosság problémáit. Varga Árpád szerint csak lépésről-lépésre lehet haladni, hiszen tavaly döntöttek a fizetős parkolás bevezetéséről, most módosításra szorul, s lehet, hogy egy év múlva megint kiütköznek a problémák. Azonban akkor látni fogják az esetleges mellékhatásokat. A rendszer megtérülési idejét az induláskor egy évre tervezték, s Móra szerint a parkolódíjakból származó bevételt fejlesztésre fordítják, hogy új parkolókat lehessen építeni.

Névre szóló parkolókár-tyáról is érdeklődtek a fogadóórán, viszont ez nehezebben ellenőrizhető, és a városnak sokkal többe kerülne, mintha rendszám alapján történne, jött a válasz. A parkolóőrök is szóba kerültek, többeknek is volt már problémája velük. Az ifjúsági ház melletti "Gödör" a képviselők szerint, amikor üres, hasznosítható lenne parkoló övezetként. Ezt azonban egy lakos - tekintve, hogy amilyen autók ma még az utakon szaladgálnak - nem tartja jó ötletnek, hiszen csöpög belőlük az olaj, meg lehet nézni a parkolókat. Akadt, akinek a szépen felújított, és a város egyetlen műemléki utcájának, a Kiss Bálintnak parkolóvá válása szúrja nagyon a szemét.

Lakosságbarát megoldásnak nevezte Móra a 20 forintos, 20 perces várakozási időt, mely elegendő az ügyintézésre, és például Vásárhelyen nincs ilyen lehetőség. Gondolkoznak éves bérlet bevezetésén, mellyel a szentesi autós ott áll meg, ahol akar.

D. J.