2008. augusztus 1.

Kis kukta

Szabógallérleves
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg marhahús, 80 dkg marhacsont, 25 dkg vegyes-zöldség, 5 dkg kelkáposzta, 5 dkg karalábé, 5 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dkg só, 1 mokkáskanál paradicsompüré, 4-5 szem bors. Levesbetét-húsostáska: 20 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg darált hús, 1 dkg vöröshagyma, 2 dkg margarin, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors.

Elkészítése: A húsból, csontból és zöldségekből levest főzünk. A csontot feltesszük főni. Ha felforrt lehabozzuk, majd belekeverjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd még 20 percig főzzük. A hagymát felaprítjuk, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, és borsozzuk. A petrezselymet felaprítjuk, 1 tojást felverünk, majd a húst levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a tojást és a petrezselymet.A lisztből a maradék tojással tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd a felére kis húshalmokat teszünk. Összehajtjuk, majd a halmok között lenyomjuk a tésztát, és derelyevágóval elvágjuk. Végül megfőzzük a kis táskákat.

Kertvégi csirkemell

Hozzávalók: 1,5 kg csirkemell, 1 kg mexikói zöldségkeverék, 25 dkg sajt ízlés szerint, bazsalikom, ételízesítő, 2 tojássárgája, fehérmártás.

Elkészítés: A csirkemellet felszeletelem, enyhén kiklof-folom, besózom, borsozom és a tepsi aljára sorba rakom. A zöldségkeveréket ráborítom, megszórom kevés ételízesítővel és előmelegített sütőbe teszem. (Nem kell lefedni). Közben elkészítem a fehérmártást, hozzákeverem a reszelt sajtot, megszórom ételízesítővel és bazsalikommal, majd amikor kész elzárom alatta a gázt és hozzá keverem a két tojás sárgáját. Ha a hús megpuhult, ráöntöm a mártást és 15 percig tovább sütöm. Párolt rizst adok hozzá. Jó étvágyat!