2008. augusztus 1.

Angol az óvodától a nyelvvizsgáig

Anyanyelvi tanárok segítették a társalgás gyakorlását

Jubileumi 20. alkalommal rendezték meg a múlt héten az angol nyelvi tábort, ahol a hagyomány szerint nemcsak a szentesi angol tanárok, hanem Angliából és Amerikából érkező angol anyanyelvű tanárok is tanították a jelentkező kisgyerekeket és a fiatalokat. Mint ahogy azt a szervezőtől, Horváth-né Erdős Cecíliától megtudtuk, idén először az általános iskolásokat is bevonták az egyhetes táborba.

- Régóta hiányzik számomra a kisebbek oktatása, középiskolában 10 éve tanítok, előtte általános iskolai tanár voltam. Ezért is döntöttünk úgy, hogy most helyben szervezzük meg a tábort a kicsi, 6-10 éves gyermekeket is bevonva. Szerettük volna a fiatalabb szülőknek is megmutatni, hogy mivel foglalkozunk és itthon ők is meg tudták nézni a foglalkozásainkat. Az utolsó estén pedig a gyermekek egy közös program keretében be is tudták mutatni heti munkájuk eredményét. Célunk volt az is, hogy közösen megnézzük városunkat, a strandot és környéket, illetve hogy felfedezzük a kistérséget is - mondta el lapunknak a pedagógus, aki azt tervezi, hogy a következő évben az Északi-középhegységben szervezik meg az angoltábort, melynek kezdetei két évtizeddel ezelőttre nyúlnak vissza.

A legelső tábort még Gilicze András református lelkipásztorral és feleségével szervezték meg, akkor a Skót Missziótól jöttek Szentesre. Mellettük Kádár Ferenc református lelkipásztornak is sok köszönhető, aki feleségével együtt biztosította a református egyházi hátteret az ökumenikus jellegű táborhoz, melyet Gyulai Endre katolikus megyés püspök is támogatott.

- Később - miután elhagytam a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolát - már csak tisztán nyelvi tábort szerveztünk, de ehhez mindig számíthattunk a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola egykori igazgatójának, dr. Csikay Miklós-nénak és az önkormányzatnak a támogatására - hangsúlyozta a szervező. Idén nem nyertek pályázati pénzt a különféle regionális gyermekpályázatokért felelős irodáktól, viszont nagyon sok szülő és két mezőgazdasági jellegű helyi cég is támogatta a tábor megszervezését, melyre a tanulók Szentes majdnem minden iskolájából, sőt óvodákból is jelentkeztek. Négy csoportban tanították a tanárok a kisebb és nagyobb diákokat: az egyik csoportba az általános iskola alsó tagozatosait és az óvodásokat sorolták, itt szinte minden tanórán három szinten kellett differenciálni. Két csoportot alkottak a felső tagozatosoknak, míg a negyedik csoportba a nyelvvizsgára készülő középiskolásokat osztották be. Utóbbiban fontos volt a motiváció, vagyis hogy anyanyelvű emberrel társalogjanak a fiatalok. Értékes tapasztalatokat szerezhettek abban, hogy milyen megértetni magukat és milyen érzés angolul kommunikálni. Ezen a héten nem a nyelvtani gyakorlatoké, a szódolgozatoké volt a főszerep, hanem a gyakorlati ismeretszerzésé. A tanórákon kívül, délutáni elfoglaltságként pedig sporttevékenységekben, úszóversenyeken, és tánctevékenységekben is részt vehettek a vállalkozó kedvűek, illetve Ópuszta-szerre és a Szegedi Vadasparkba is ellátogathattak.

Cseh-Lakos