2008. augusztus 1.

Generációk egymásért

Tanulás nagyszüleinktől az önkéntesség közvetítésével

Vidám hangulatú programmal zárták a projektet.A gondozási központnál az önkéntesség már több éves múltra tekint vissza és kapcsolatos volt az Ötlet programmal, valamint a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálattal. Az önkéntes program tavaly áprilisban indult be a gondozási központnál Paksai Jusztina szociális munkás szervezésében és a CSÖP, azaz a Csoportos Önkéntes Program nevet kapta.

A nyitó rendezvény egyben tréning is volt, amelyen az önkéntesek ismereteket szerezhettek önmagukról és az önkéntességről. Ez teremtette meg az alapot egy átgondoltabb, szervezettebb program elindításához, amelyet egy pályázat is segített. A tavaly ősszel induló projekt a Fiatalok Lendületben Program keretében valósult meg és a Generációk egymásért-tanulás nagyszüleinktől az önkéntesség közvetítésével nevet kapta. A pályázat - melyben a Pro Humanum Baráti Társaság volt a pályázó, a gondozási központ pedig a befogadó szervezet - hozzájárult a program folytatásához, mely július 31-én ért véget.

A projektben a különböző generációk közös munkáján alapuló, egymást megértő, egymástól tanuló folyamatát kívánták elősegíteni. 19 önkéntes vett részt aktívan a segítségnyújtásban a 18 és 60 év közötti korosztályból, illetve 6 általános iskolás. A kisdiákok a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolából jöttek - mondta el lapunknak Szatmári Nagyné Barna Edit, a projekt koordinátora, akitől azt is megtudtuk, hogy az önkéntes munkához szükséges alapvető felszereléseket a gondozási központ biztosította. A vállalkozó kedvűek hetente 1-2 alkalommal tevékenykedtek, vagy egyedi munkavégzéssel, vagy csoportos tevékenység keretein belül. Az önkéntesek idén választhattak például ház körüli és háztartási munkák, beszélgetés, felolvasás és bevásárlás közül. Munkájukkal az elmúlt időszakban összesen 19 idős embernek segítettek otthonukban, az Idősek klubjaiban és rendezvényeken egyaránt.

A több hónapos projektet a résztvevők másfél órás vidám hangulatú, játékos programmal zárták, melynek az volt a célja, hogy a régi és az időközben csatlakozott önkéntesek megismerjék egymást. A résztvevők meséltek egymásnak tapasztalataikról, véleményükről, illetve a szervezők a rendezvényen egy-egy oklevéllel köszönték meg az eddigi munkát. Végül pedig mindenkit bográcsos lecsóval, süteménnyel és üdítővel vendégeltek meg.

A záró rendezvény azonban csak a pályázat megvalósításának végét jelenti, s nem az önkéntes program lezárulását. Mint azt a koordinátortól megtudtuk: folytatják az önkéntes munkát, ehhez később képzéseket is szerveznek szakemberek bevonásával, s emellett újabb vállalkozó szellemű emberek bevonását is tervezik.

Cs. I.