2008. augusztus 1.

Játszanak a tűzzel

A Sümegi Várjátékok különdíjasai

A tüzet uralni jó érzés, ugyanakkor tisztelik is a lángokat a szentesi tűzzsonglőrök. Egyre népszerűbb a szórakoztatásnak ez az éjszakai módja, amikor boszorkányos ügyességgel forgatott botok végén köríveket rajzol a tűz, s a tűzfújásnál akár ötméteresre is lövell a lángcsóva.

A Spiral Flames of Szentes elnevezésű csapat idén alakult. A városunkban tűzzsonglőrködéssel foglalkozó két csoport tagjai úgy gondolták, hogy inkább összefognak. Kizárták ezzel a rivalizálást, s emberileg is jól kijönnek egymással, nevezték meg az egyesülés mozgatórugóit.

Hobbinak indult úgy nyolc éve a tűzzel való ügyeskedés, aztán egyre inkább jöttek a fellépési lehetőségek, meséli Tihanyi Mihály, az egyik fellépésszervező, egyébként ipari alpinista. Ismerősöktől lesték el a mozdulatokat kezdetben társaival, de mint mondják, az internet is tele van trükkökkel.

A koreográfia közös, és heti 3-4 gyakorlás eredménye. A csoport négy lánytagja (Kovács Zsuzsanna, Berczeli Anett, Tímár Anikó, Markó Anett) legyezős produkciója szinte táncnak is felfogható, míg a fiúk (Tihanyi M., Tóth Máté és Bence, Retkes István, Dömsödi Ferenc) inkább a harcos koreográfia irányába mennek el. A szentesi capo-eira-csoporttal is fellépnek mostanában, ami így együtt már igen látványos. Éppen Veszprémbe, egy nemzetközi kézilabdatorna kísérőműsorába készülnek közösen.

Nagyjából 4 perc alatt ég el a folyadék, amibe az eszközök tűzálló kevlár szövetét merítik. Zoknit húznak a végére, az is a tűz martalékává válik, derül ki magyarázatukból. Óriási rutin kell a tűzfújáshoz, amikor szájba vett grillgyújtó folyadékot fújnak permetszerűen a tűzre.

Nincs felvételi vizsga, ha meglátnak egy tehetséget, beléphet közéjük. Szenvedélyüknek tartják a tűzzsonglőrködést, s nem áll távol tőlük az ősi cirkuszos élet. Fizikumukat és koncentrációjukat is karbantartja, pár percnyi mutatvány már kiveszi az erőt az emberből. Ez az oka, hogy fellépésen ritkán látni őket mosolyogni, náluk a hibázás fájdalmas. Produkciójuk veszélyesnek látszik, de állítják: égési sérüléseik aprók. Mindig van náluk hűtőhab, poroltó, a közönséget távol tartják a lángoktól. Sérülés miatt nem maradhat el fellépésük, legfeljebb eső, szél, vagy nem megfelelő hangtechnika miatt.

A tavaszi-, és nyáresték a zsonglőrök szezonja. Gyakran felbukkannak városi rendezvényeken, a Karahana együttes koncertjein rendszeresen látványelemként szolgálnak. A Sümegi Várjátékokban eddigi legjobb produkciójuk és legeredetibb fellépési helyszínük egyesül: lovagi arénában bemutatóztak, ráadásul egy különdíjjal térhettek onnan haza.

Ötleteik között szerepel a beltéri szórakoztatás UV-reagens eszközökkel. Baráti vállalkozásuk mellett van civil elfoglaltságuk: a csoport egy része dolgozik, más része tanul, de artistának egyikük sem készül. Azt mondják a huszon-, harminc éves fiatalok, hogy ahhoz már túlkorosak.

A spiralflamesofszentes@ gmail.com címre lehet írni nekik.

D. J.